General Motors plaća 146 milijuna dolara kazne zbog onečišćenja

Chevrolet, Foto: Jose Mueses/Pexels

General Motors morat će platiti gotovo 146 milijuna dolara nakon što je oko šest milijuna njihovih vozila ispuštalo previše emisija ugljičnog dioksida, objavila je američka vlada.

Istragom agencije za zaštitu okoliša (EPA) utvrđeno je kako je oko šest milijuna GM-ova automobila, uključujući i popularne modele Chevrolet Equinox i Cadillac Escalade, u prosjeku ispuštalo 10 posto više stakleničkog plina nego što su tvrdili iz te kompanije.

To se, piše Forbes, događalo između 2012. i 2018. godine, a iz agencije napominju kako ovaj sporazum ne prejudicira da su iz GM-a namjerno koristio uređaje koji pokazuju niže rezultate tijekom testiranja.

Ovom sporazumu prethodila je odluka Bidenove administracije da standarde za emisije iz automobila uvrsti među najvažnije segmente svoje klimatske politike.

Nedavno su tako izglasani nacionalni standardi onečišćenja za putničke automobile, lagane kamione i vozila srednje težine koji će biti proizvedeni između 2027. do 2032.

Očekuje se, doznaje isti izvor, kako će novi standardi značajno umanjiti onečišćenje te povećati prodaju i proizvodnju “čistih” vozila.

14 Odgovora

  1. E pa kad su tvrdili drukčije nije ni čudno da su dobili kaznu, a i veliki su problemi s onečišćenjem zraka ionako.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari