Eurostat: Hrvatska u vrhu EU po rastu troškova rada

Foto: Raxpixel.com

Hrvatska se u drugom tromjesečju svrstala u skupinu zemalja Europske unije s najsnažnijim rastom nominalnih troškova rada po satu, znatno većim od europskog prosjeka, pokazali su podaci europskog statističkog ureda – Eurostata.

Kalendarski prilagođeni nominalni troškovi rada po satu u eurozoni porasli su u drugom tromjesečju za 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon rasta od 5,2 posto na početku godine.

U članicama EU, oni su uvećani za pet posto, nakon rasta od 5,4 posto u razdoblju od siječnja do ožujka. Stope rasta na oba područja najviše su otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke prije nešto više od 20 godina.

Eurostat
Promjene u stopi zaposlenosti, Izvor:https://ec.europa.eu/eurostat

Troškovi plaća u eurozoni porasli su u drugom tromjesečju za 4,6 posto, a troškovi doprinosa za četiri posto. U EU uvećani su za 5,1 odnosno za 4,4 posto.

Najviše su na oba područja u drugom tromjesečju porasli nominalni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 4,8 posto u eurozoni i za 5,2 posto u EU.

Među zemljama EU najviše su u drugom tromjesečju porasli nominalni troškovi rada po satu u Mađarskoj, za 17,3 posto. Slijedi Hrvatska sa 14,5 posto rastom kalendarski prilagođenih nominalnih troškova rada po satu u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsnažnijim od ulaska u EU sredinom 2013. godine. Na početku godine porasli su 11,4 posto.

Najsnažnije su u razdoblju od travnja do lipnja porasli troškovi rada u građevinskom sektoru, nešto više od 20 posto. U uslužnom sektoru uvećani su nešto više od 14 posto, a gotovo isti postotni rast bilježila je i industrija.  

Isti postotni rast troškova bilježila je u razdoblju od travnja do lipnja i Slovenija, a u skupini su i Rumunjska i Bugarska gdje su porasli za 14,4 odnosno 14,2 posto. Najblaže su pak porasli troškovi rada na Malti i u Njemačkoj, za 2,1 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari