Europska unija pred uvođenjem carine na uvoz žitarica?

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska unija uvest će carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije, čime će konačno popustiti zahtjevima poljoprivrednike i nekih država članica, doznaje Financial Times pozivajući se na anonimne, ali dobro upućene izvore.

Isti izvor navodi kako će carina iznositi 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, što bi povećalo cijene za najmanje 50 posto.

Carine od 50 posto spomenutog iznosa također će biti uvedene i na sjemenke uljarica.

Bruxelles se dugo opirao pritisku Poljske i baltičkih država da ograniče ruski i bjeloruski uvoz, tvrdeći da bi takav potez mogao poremetiti globalna tržišta hrane i naštetiti zemljama u razvoju.

Uvoz žitarica, uljarica i njihovih derivata iz Rusije lani je u Europskoj uniji dosegnuo rekordnih četiri milijuna tona, odnosno jedan posto ukupne potrošnje.

Latvija je u veljači uvela jednostranu zabranu uvoza mnogih namirnica iz Rusije i Bjelorusije, dok je Litva najavila stroge inspekcije tereta.

Nakon što je ranije ruski izvoz žitarica u Poljsku nazvao zanemarivim, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski promijenio je stav prošlog tjedna tijekom posjeta svojoj rodnoj Poljskoj te istaknuo: “kada Rusija koristi hranu kao oružje, moramo reagirati”.

Odluka bi trebala stupiti na snagu u narednim danima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari