Europska komisija odobrila 2,4 milijarde eura za vodik i proizvodnju lijekova

Pixabay.com
Vodik, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska komisija odobrila je 2,4 milijarde eura državnih potpora za projekte istraživanja i razvoja vodikovog goriva te za proizvodnju lijekova. Propisi EU-a članicama zabranjuju financijsku potporu kompanijama, a izuzetak su projekti od europskog interesa (IPCEI).

Estonija, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Slovačka i Španjolska zatražile su odobrenje Komisije za ukupno 1,4 milijarde eura državnih potpora za istraživanje vodikovog goriva u sklopu projekta IPCEI Hy2Move. Kroz projekt će se istraživati različite infrastrukture potrebne za korištenje vodikovog goriva.

Dio novca bit će tako usmjeren u razvoj metoda integracije vodikovih gorivih ćelija u prijevoz i u razvoj tehnologija, a projekt će poduprijeti i razvoj tehnologija gorivih ćelija te nove metode za skladištenje vodika.

Komisija je odobrila i milijardu eura državnih potpora za proizvode za njegu zdravlja i za proizvodnju lijekova. IPCEI Med4Cure predložile su Belgija, Francuska, Mađarska, Italija, Slovačka i Španjolska, a obuhvaća ukupno 14 projekata 13 kompanija. Uključuje i 11 partnera iz Belgije, Nizozemska, Poljske i Španjolske te oko 175 neizravnih partnera. Cilj je razvijati nove lijekove, posebno za rijetke bolesti, piše Hina.

“IPCEI Med4Cure pokriva ključne korake u cijelom farmaceutskom lancu vrijednosti, s fokusom na nepokrivene medicinske potrebe, poput rijetkih oblika raka i otpornosti na mikrobe”, rekla je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Podsjećamo, i Hrvatska je uključena u proizvodnju vodika, ali kroz projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran, a EU je za to izdvojila 25 milijuna eura. U taj projekt uključene su i Slovenija te talijanska autonomna regija Friuli Venezia Giulia.

Zanimljivo je i da se zagrebačka tvrtka Active Solera već četiri godine bavi razvijanjem inovativnih tehnologija za proizvodnju vodika pa tako na Cresu planiraju pokrenuti proizvodnju vodika iz otpada.

“Ovo je prilika za Hrvatsku da postane prva država u Europi koja bi svoj otpad pretvarala u čisti energent. Tražili smo sredinu koja proaktivno razmišljala o energetskoj tranziciji, a isto tako smo htjeli pokazati ovakav sustav na izoliranom području kao što je to otok”, rekla je za Financije.hr direktorica tvrtke Ivana Jukić.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari