Produžene krizne mjere za poljoprivredu i ribarstvo, male potpore izuzete od europske kontrole

Pixabay.com
Ribarenje, Foto: Pixabay.com

Europska komisija donijela je izmjenu privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama i tranziciji (TCTF), kojom se za šest mjeseci produljuju određene odredbe tog okvira namijenjene otklanjanju dugotrajnih tržišnih poremećaja, posebno u sektorima poljoprivrede i ribarstva.

Komisija se 11. travnja 2024. savjetovala s državama članicama o dugotrajnim i ozbiljnim poremećajima u gospodarstvu, koji posebno utječu na sektor primarne poljoprivredne proizvodnje te sektor ribarstva i akvakulture. Komisija je primila na znanje i zaključke Europskog vijeća od 17. i 18. travnja 2024. o važnosti otpornog i održivog poljoprivrednog sektora za sigurnost opskrbe hranom i stratešku autonomiju EU-a i njegov poziv da nastavi s radom na mogućem produljenju TCTF-a.

U tom je kontekstu Komisija odlučila donijeti ograničeno produljenje odjeljka 2.1. TCTF-a za sektor primarne poljoprivredne proizvodnje te sektor ribarstva i akvakulture. Tom odlukom o odgodi postupnog ukidanja TCTF-a državama članicama omogućuje se da poduzećima koja posluju u tim sektorima dodijele ograničene iznose potpore tijekom dodatnih šest mjeseci, do 31. prosinca 2024. Time će se državama članicama dati više vremena za provedbu mjera potpore, koje bi im moglo biti potrebno.

Iznosi potpora za tvrtke i male korisnike

Produljenjem se ne povećavaju utvrđene gornje granice ograničenih iznosa potpore. Države članice stoga će i dalje moći poduzećima pogođenima krizom ili naknadnim sankcijama i protusankcijama (uključujući one koje je uvela Rusija) dodijeliti do 280.000 EUR kad je riječ o poljoprivrednom sektoru i do 335.000 EUR kad je riječ o sektoru ribarstva i akvakulture.

Usporedno sa spomenutom izmjenom Komisija će pokrenuti i reviziju Uredbe o de minimus potporama u poljoprivrednom sektoru zbog inflacijskog pritiska posljednjih godina i trenutačne situacije, kao što su visoke cijene robe koje utječu na poljoprivredni sektor. U skladu s tom uredbom mali iznosi potpore u poljoprivrednom sektoru izuzeti su iz područja primjene kontrole državnih potpora jer se smatra da ne utječu na tržišno natjecanje i trgovinu na jedinstvenom tržištu. Točnije, države članice mogu dodijeliti potporu poljoprivrednom sektoru u iznosu do 20 000 EUR po korisniku (25 000 EUR ako država članica ima središnji registar za registraciju de minimis potpora) tijekom razdoblja od tri godine, a da potporu ne trebaju prethodno prijaviti Komisiji radi dobivanja odobrenja. Pravila o de minimis potporama u poljoprivrednom sektoru, koja su zadnji put revidirana 2019., trebala bi prestati važiti 31. prosinca 2027. te će ih prije tog datuma trebati revidirati.

„Današnjom prilagodbom privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama i tranziciji Komisija potvrđuje svoju sposobnost brzog djelovanja i državama članicama daje više vremena za pružanje potrebne potpore poljoprivrednicima i ribarima koji se i dalje suočavaju s posebnim izazovima zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih ruskim ratom protiv Ukrajine. Istodobno, privremeni instrumenti državne potpore moraju biti ograničeni na zadovoljavanje posebnih potreba nastalih zbog krize. Stoga je dobra vijest da će se drugi elementi okvira postupno ukinuti kako je i planirano jer više nisu potrebni. To je pozitivan znak da se Europa postupno oporavlja od kriza koje su je pogodile. Nadalje, zbog inflacijskog pritiska posljednjih godina Komisija pokreće reviziju Uredbe de minimis potporama u poljoprivrednom sektoru, koja bi prema sadašnjim pravilima trebala prestati važiti 2027. Države članice mogu iskoristiti tu uredbu za brzu i fleksibilnu dodjelu malih iznosa potpore poljoprivrednicima.“, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za politiku tržišnog natjecanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari