EU privremeno odobrila Ukrajini bescarinski pristup tržištima

Pixabay.com
Zastave EU i Ukrajine, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je privremeni sporazum s Europskom unijom o poljoprivrednim proizvodima kao dobru vijest, ističući da će Ukrajini omogućiti da podrži svoje proizvođače i održi razinu izvoza.

Privremeni sporazum ukrajinskim proizvođačima hrane nudi bescarinski pristup tržištima Europske unije do lipnja 2025. godine, s novim ograničenjima uvedenim na neke skupine proizvoda, nakon višemjesečnih prosvjeda europskih poljoprivrednika zbog jeftinog uvoza i ekoloških propisa, prenosi Hina.

Šmihal se nada da će najnoviji aranžman sljedeći mjesec dobiti zeleno svjetlo Europskog parlamenta.

„Ovaj ekonomski bezvizni režim će nam omogućiti da zadržimo dinamiku našeg izvoza, podržimo ukrajinske proizvođače i osnažimo temelje naše buduće integracije u jedinstveno tržište EU“, rekao je Šmihal.

Sporazumom se na jednu godinu obnavlja izuzeće od carina dodijeljeno 2022. godine, ali se dodaju zob, kao i jaja, perad i šećer, na popis proizvoda s uvoznim zaštitnim mjerama koje sprječavaju da jeftini uvoz preplavi tržište. Također je ograničen uvoz ukrajinskog kukuruza, krupice i meda.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari