Ukrajina planira zasijati poljoprivredne kulture na razini 2023.

Pixabay.com
Poljoprivredno zemljište, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ukrajina očekuje da će ovog proljeća zasijati poljoprivredne kulture na površini koja će biti otprilike na razini 2023. godine, uz moguće blago smanjenje, u najgorem mogućem scenariju, rekao je ministar poljoprivrede Mykola Solsky.

Lani su ukrajinski poljoprivrednici zasijali ukupno 12,75 milijuna hektara proljetnih usjeva, uključujući 5,7 milijuna hektara žitarica. Kukuruz je bio zasijan na četiri milijuna hektara, suncokret na 5,3 milijuna hektara, a soja na 1,73 milijuna hektara, prenosi Hina.

“Ne očekujem nikakve drastične promjene u sjetvenim površinama. Ako uopće budu smanjene, bit će to zanemarivo”, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede u intervjuu u kojem je dao prve službene procjene sjetve za 2024. godinu. Dodao je i da ukupna sjetvena površina sigurno neće biti povećana.

Prošle jeseni poljoprivrednici su zbog lošeg vremena zasijali manje površine ozime pšenice, napominje, i to bi ih moglo prisiliti da povećaju površine pod jarom pšenicom. Ukrajina je prošle godine zasijala 280.000 hektara jare pšenice.

Za ovogodišnju žetvu zasijana su 4,2 milijuna hektara ozime pšenice, u odnosu na oko 4,4 milijuna hektara u 2023. U takvim uvjetima izbor kultura ograničen je na suncokret, soju i kukuruz, istaknuo je ministar.

Poljoprivrednici će pokušati povećati površine pod sojom, ali ozbiljna prepreka mogao bi biti nedostatak visokokvalitetnog sojinog sjemena, objašnjava Solsky. Povećanje površina pod kukuruzom otežat će pak, po njegovim riječima, relativno niske cijene sjemenki suncokreta i obavezan plodored.

Ukrajina je u 2023. požela oko 28,7 milijuna metričkih tona kukuruza, ovršivši gotovo 91 posto zasijane površine.

Prije rata, Ukrajina je proizvodila gotovo 110 milijuna metričkih tona žitarica i uljarica godišnje, a u 2023. urod je zbog okupacije i miniranog teritorija pao na 81 milijun tona.

12 Odgovora

  1. Sa 110 na 81 milijun tona… s obzirom na situaciju dobro da nije i jos više pao…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari