EU nalaže više punionica za električne aute, E.ON Hrvatska lansirao kućne

Canva
Punjač za električne automobile, Foto: Canva.com

Europska regulativa za infrastrukturu alternativnih goriva (AFIR) službeno je prihvaćena kao zakon Europske unije, što znači da će od ovog proljeća punjači za električna vozila biti dostupniji diljem cijele Europe, a tako i Hrvatske.

Na izradi ove regulative, koja se primjenjuje od listopada 2023. godine, aktivno se radilo od 2021. godine.

AFIR-ova regulativa postavlja nacionalno obvezujuće ciljeve kojima se propisuje koliko koja članica Europske unije mora postaviti punionica struje i punionica ostalih alternativnih goriva za laka i teška vozila.

Hrvatska je sredinom 2023. godine, brojala oko 5.850 registriranih električnih vozila i oko 3.000 plug-in hibridnih vozila. Prema EU regulativi, treba postaviti punjače ukupne snage 10.005 kW. A to je ekvivalent 200 brzih punionica s 50 kW snage. Ili 100 ultra-brzih punionica sa 100 kW snage.

Kao predvodnik zelene energetske tranzicije, E.ON Hrvatska je lansirao kućne punionice Wallbox Pulsar PRO, uz koje kupci mogu sigurno puniti električni automobil unutar vlastitog doma. E.ON-ova punionica ima punjač tipa 2 (Type2) i kompatibilna je sa svim automobilima koji s takvim priključkom mogu puniti bateriju.

Punionica dolazi s intuitivnim sučeljem i mogućnošću daljinskog upravljanja korištenjem pametnih telefona pa kupac jednostavno može pratiti i kontrolirati punjenje svojeg električnog vozila kad god i gdje god se nalazio.

Jedna od značajnijih prednosti E.ON-ove punionice jest da se njezinim korištenjem skraćuje vrijeme punjenja. Naime, baterija električnog automobila se puni do pet puta brže nego s pomoću standardne utičnice, a ujedno se eliminira mogućnost iskakanja sklopke, jer punionica sadrži optimizator opterećenja (Uređaj za upravljanje strujnim opterećenjem – ‘dynamic load balancer’).

Zbog njega, strujno opterećenje će se uravnotežiti i tako omogućiti nesmetan rad svih potrošača unutar kućanstva istovremeno, a punionica ujedno eliminira moguće pregrijavanje tijekom korištenja.

“Budućnost mobilnosti je električna, a ulaganjem u e-mobilnost želimo osigurati održiva energetska rješenja za sve naše kupce te postati odabrani partner i u njihovoj individualnoj energetskoj tranziciji. Pri tom su nam stručnost i znanje koje posjeduje Grupa E.ON bili ključni kako bismo ova napredna rješenja uspješno implementirali i u Hrvatskoj”, izjavio je Kristian Stipanović, voditelj odjela Future Energy Home and E-mobility u E.ON-u Hrvatska.

Instalacija punionice je jednostavna, s obzirom na to da E.ON Hrvatska kupcu osigurava rješenje po principu ‘ključ u ruke’. Stručnjaci iz kompanije zaduženi su za cjelokupan proces – od izrade glavnog projekta za ugradnju, preko opcijskog izvida lokacije do ugradnje i savjeta oko korištenja.

E.ON Hrvatska nudi integrirano rješenje punjenja uz vlastitu Sunčevu energiju pa kupac za punjenje svojeg električnog vozila koristi 100 posto održivu električnu energiju koju proizvodi njegova sunčana elektrana.

E.ON Hrvatska d.o.o.

Capraška ulica 6, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
10.045.695,53 (2022)
Broj zaposlenih:
117 (2022)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari