EU ima novi posao za Marija Draghija?

pixabay.com
"zelena tranzicija" budućnost EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Bivši talijanski premijer i predsjednik Europske središnje banke (ESB) Mario Draghi dobio je novu zadaću u EU – skrbiti za očuvanje konkurentnost gospodarstva u tranziciji na „zeleniju“ energiju, prema najavi predsjednice EK Ursule von der Leyen.

U govoru o stanju Unije, Von der Leyen rekla je da EU mora gledati u budućnost i osmisliti rješenje za visoku inflaciju, prenosi Hina, problem manjka radne snage i posustali gospodarski rast, a istovremeno od industrije tražiti da stane na čelo zelene tranzicije.

“Zato sam zamolila Marija Draghija, jednog od velikih europskih ekonomskih umova, da pripremi izvješće o budućnosti europske konkurentnosti. Jer Europa će učiniti „sve što je potrebno“ da sačuva konkurentsku prednost”, rekla je čelnica EK.

Očekuje se da će izvješće biti gotovo iduće godine, u lipnju ili srpnju, dodao je izvor.

Upućeni izvor rekao je da je Draghi prihvatio posao i da je “jako zainteresiran za tu temu”. Draghija neki smatraju spasiteljem eura jer je u dužničkoj krizi 2011. umirio tržišta, poručivši sa čelne pozicije u ESB-u da će učiniti “sve što je potrebno” da bi spasio zajedničku valutu.

Draghi je bio talijanski premijer od veljače 2021. do listopada 2022. godine, predvodeći vladu jedinstva u vrijeme koronakrize i turbulencija koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

Pozvao je na fiskalnu uniju EU-a na ovogodišnjem predavanju u američkom institutu za ekonomska istraživanja NBER, prenosi Hina, ponovno prošloga tjedna, u članku objavljenom u poslovnom tjedniku Economist, primjećuje Reuters.

“Na kraju će se pokazati da je uspostava tješnje unije jedini put do sigurnosti i prosperiteta, za čime žude europski građani”, napisao je Draghi u britanskom tjedniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari