Ericsson NT: Telekom mreže visokih performansi preduvjet su za sve buduće ICT usluge

Foto: Financije.hr

Pametni brojač prometa, aplikacija u obliku igrice uz pomoć koje možete pratiti svoj omiljeni sportski klub i digitalni blizanac pametnog laboratorija samo su neka od revolucionarnih rješenja predstavljenih u sklopu Tehnoloških dana Ericsson Nikole Tesle.

Posjetitelji su mogli vidjeti nekoliko primjera upotrebe 5G tehnologije s vodećeg tehnološkog eventa, Mobile World Congress, u Barceloni, kao i inovativna rješenja za koja su zaslužni stručnjaci Ericssona NT.

Predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle u kratkom je uvodnom obraćanju istaknula kako je riječ o najvećoj hrvatskoj telekomunikacijskoj tvrtki i isporučitelju inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja s 3.000 zaposlenih od kojih ih na takvim rješenjima radi čak 1.800.

Hrvoje Hadžić, inovacijski menadžer u Ericssonu, govorio je među ostalim o umjetnoj inteligenciji koja nudi veliki potencijal zbog svoje širine i primjenjivosti, točnije činjenice da se može koristiti u skoro bilo kojem području.

Za njezin razvoj ključni su, naglasio je, “problemi koje moramo rješavati”, dok je govoreći o proširenoj stvarnosti upozorio kako je za puni potencijal telekom mreže moraju imati dovoljno snage, što trenutno nije slučaj.

“Mreže visokih performansi preduvjet su za sve buduće ICT usluge”, istaknuo je Hadžić.

Među izloženih inovacijama veliku pozornost privukao je spomenuti digitalni blizanac na kojem se uz pomoć VR naočala na daljinu može upravljati laboratorijem Ericssona (paljenje i gašenje svjetla, npr.).

Okupljenima je predstavljen i eOkoliš, platforma namijenjena boljem praćenju okolišnog otiska koja prikuplja najrazličitije podatke, analizira ih te upotrebljava kako bi, primjerice, predvidjela da će doći do zagađenja vode na određenom području.

Umjetna inteligencija, istaknuto je, može igrati važnu ulogu i u pametnom upravljanju prometom pa i prevenciji požara.

19 Odgovora

  1. Nisam baš nešto pametan da napišem nešto konkoretno, ali dovoljno sam glup da potratim 2 minute na ovu rečenicu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari