Ekstremni vremenski uvjeti u 2023. negativno utjecali na poljoprivredu u Italiji

Pixabay.com
Poljoprivredno zemljište, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Talijanska poljoprivredna proizvodnja smanjila se u 2023. godini zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su naškodile vinogradima, maslinicima i voćnjacima, objavio je statistički ured ISTAT.

Obujam proizvodnje pao je lani za 3,9 posto, uz pad od 11,1 posto u kategoriji drvenastih kultura poput vinove loze, voća i maslina.

“Na trendove u 2023. godini utjecali su nepovoljni vremenski uvjeti u različitim dijelovima godine, uz niz ekstremnih događaja koji su utjecali na mnoge usjeve od primarne važnosti”, objašnjavaju statističari.

Prošlogodišnje ljeto u Europi bio je najtoplije u zadnjih 2.000 godine, prema analizi godova drveća.

Proizvodnja vina pala je za više od 17 posto u odnosu na razinu iz 2017. zbog visokih ljetnih temperatura koje su trajale sve do jeseni, prenosi Hina.

Proizvođači maslinovog ulja u središnjim regijama bilježili su pak pad zbog neobično hladnih i vlažnih uvjeta tijekom proljetne sezone cvatnje. Voćnjake je pak poharalo nevrijeme s tučom i proljetni mraz, dodaje ISTAT.

Vremenski uvjeti mogli bi naškoditi i ovogodišnjoj proizvodnji, uz upozorenje poljoprivrednog lobija Coldirettija da suša na pragu ljeta šteti usjevima i stoci na jugu Italije, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari