EK usvojila zahtjev europskih poljoprivrednika, Hrvatskoj 3,37 milijuna eura

Foto: Pixabay/Pexels

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je usvojena Provedbena uredba Europske komisije (EK) za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru kojom je za Hrvatsku predviđen iznos od 3,37 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju ministarstva koje prenosi Hina, u ponedjeljak 10. srpnja na sastanku EK u Bruxellesu usvojena je Provedbena uredba za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru koji se suočava sa specifičnim poteškoćama.

Time je EK odgovorio na nedavne zahtjeve 12 ministara poljoprivrede EU u vezi s omogućavanjem financijske pomoći i onim državama članicama koje ne graniče s Ukrajinom, ali koje, također, osjećaju posljedice krize izazvane ruskom agresijom.

Hrvatska kao jedna od potpisnica toga zahtjeva podržava usvajanje uredbe čime se doprinosi uravnoteženijem rješenju za pomoć poljoprivrednicima u svim državama članicama, navode iz ministarstva.

Napominju kako je predviđeni iznos za Hrvatsku 3,37 milijuna eura uz mogućnost dodatnog nacionalnog doprinosa do 200 posto, kojeg će Ministarstvo poljoprivrede osigurati u svrhu provedbe najavljene mjere iz Komunikacije o pomoći sektoru ratarstva.

Riječ je o bespovratnoj potpori u visini od 10,1 milijun eura, prema prvotnom prijedlogu ministarstva namijenjenoj za financiranje jedinične potpore po hektaru za prvih 30 hektara ječma, pšenice, industrijskog krumpira, kamilice i uljane repice, uz predviđeni iznos jedinične potpore od 135 eura po hektaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari