EEA: Europa nije spremna za opasnosti klimatskih promjena

Pixabay.com
Klimatske promjene, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Europska unija nije spremna nositi se s ekstremnim vrućinama, šumskim požarima i još gorim poplavama, upozorila je Europske agencije za okoliš (EEA).

„Opasnosti klimatskih prijetnji rastu brže od naše društvene spremnosti“, rekla je direktorica ove europske agencije, Leena Ylä-Mononen, u vrijeme objave novog izvješća agencije. Prva procjena klimatskih rizika EEA-e, prenosi Hina, pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastrukture i financija do zdravlja i okoliša, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo.

U izvješću je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Europi, već također ugrožavaju i zemlje srednje Europe.

Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prijenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle utjecati na sustave proizvodnje energije u južnoj Europi.

Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjenom smrti jer je veliki dio stanovništva izložen toplinskom stresu, osobito na jugu EU.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Europska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari