Dvostruko više solara postavljeno u 2023. nego godinu ranije

Freepik.com
Solarni paneli, Foto: Freepik.com

Globalne solarne instalacije u 2023. godini veće su za 87 posto u odnosu na prethodnu godinu, što znači da je 2023. donijela je 447 gigawatta (GW) nove solarne energije u usporedbi s 239 GW instalirane 2022., čime je ukupni svjetski solarni kapacitet porastao na 1,6 terawatta (TW), pokazuje Godišnji pregled globalnog tržišta za solarnu energiju tvrtke SolarPower Europe 2024.-2028.

Rekordan rast nije zabilježen u svim dijelovima svijeta, te je 80 posto instalacija, koncentriranih na deset tržišta uglavnom u naprednim gospodarstvima, navedeno je u priopćenju udruge SolarPower Europe.

Kina je dominirala globalnim solarnim rastom, instaliravši 57 posto svjetske solarne energije 2023., što je ekvivalentno razinama instaliranim na globalnoj razini 2022. Što se tiče proizvodnje, veliko povećanje kapaciteta dovelo je do kolapsa cijena solarnih panela od oko 50 posto prošle godine.

“Kina nastavlja određivati tempo globalne solarne tranzicije. Nijedna država ili tvrtka ne može sama postići ovaj cilj. Moramo raditi zajedno kako bismo izgradili nova tržišta s neiskorištenim potencijalom, stvorili poštene i otporne lance opskrbe i ubrizgali goleme iznose financiranja za solarnu energiju kako bismo predvodili energetsku tranziciju”, kaže Sonia Dunlop, izvršna direktorica Global Solar Councila.

Ovo izvješće udruge SolarPower Europe otkriva i stope rasta koje nisu viđene više od desetljeća, kada je globalno solarno tržište iznosilo samo četiri posto današnjeg.

Solarna energija nastavlja se uzdizati među svim ostalim sektorima u obnovljivim izvorima energije, instalirajući 78 posto ukupne obnovljive energije instalirane diljem svijeta 2023.

OIEH/PR
Walburga Hemetsberger, direktorica SolarPower Europe, Pula, Foto: OIEH/PR

Svijet je doista ušao u svoje solarno doba. Nebo više nije granica. Koliko daleko solarna energija može ići ovisit će o pravednom globalnom pristupu financiranju i političkoj volji da se isporuče fleksibilni energetski sustavi koji odgovaraju realnosti obnovljivih izvora energije”, kaže Walburga Hemetsberger, izvršna direktorica SolarPower Europe.

Iako je broj naprednih solarnih tržišta, odnosno tržišta koja instaliraju najmanje jedan GW godišnje, porastao u 2023. i broji 31 zemlju, u odnosu na 28 u 2022., na popisu nema gospodarstva u razvoju.

Potrošnja čiste energije u gospodarstvima u nastajanju i razvoju čini samo 15 posto ukupnih ulaganja u čistu energiju u cijelom svijetu. Solarna energija će ispuniti polovicu ovog cilja no, kako bi se postigao cilj COP28 o utrostručenju obnovljivih izvora energije do 2030., potrebno je izdvojiti 12 trilijuna dolara.

Međutim, između 2024. i 2028. očekuje se usporavanje rasta iz godine u godinu, navodi se u ovom dokumentu zbog suočavanja s visokim kamatnim stopama, energetskim krizama te mrežama diljem svijeta koje se bore da održe korak s potražnjom za obnovljivom energijom.

„Do 2028. mogli bismo instalirati više od jedan TW solarne energije godišnje. Sada se radi o postavljanju ciljeva u skladu sa stvarnošću i rješavanju poznatih izazova – izdavanje dozvola, propisi koji omogućuju profitabilne poslovne modele i nova granica – fleksibilnost sustava, kroz ogromne količine kapaciteta za pohranu baterija“, rekao je Michael Schmela, direktor tržišne inteligencije u SolarPower Europe.

Istakao je i da je sektor spreman isporučiti dekarboniziran energetski sustav, te da kreatori politika također moraju ponuditi daljnja rješenja za klimatsku i energetsku sigurnost.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari