Dogovorene nove milijarde pomoći za Ukrajinu, formiran i novi fond

Pixabay.com
Kijev, Ukrajina, Foto: Pixabay.com

Veleposlanici država članica Europske unije dogovorili su da će kroz reformu Europskog instrumenta mirovne pomoći osigurati pomoć Ukrajini, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Veleposlanici EU načelno su dogovorili reformu Europskog instrumenta mirovne pomoći, kako bi pomogli Ukrajini s pet milijardi eura za 2024. godinu, prenosi hrt.hr. Europska unija ostaje odlučna osigurati trajnu potporu Ukrajini te osigurati da zemlja dobije vojnu opremu koja joj treba da bi se branila, objavilo je belgijsko predsjedništvo na društvenoj mreži X.

U razgovorima među zemljama članicama mjesecima nije bilo napretka, a glavne prepreke su bile Njemačka i Francuska, svaka iz svojih razloga. Njemačka je tražila da se njezina bilateralna pomoć Ukrajini računa prilikom izračuna koliko će uplaćivati u taj fond. S druge strane, Francuska je tražila da se sredstvima toga fonda kupuje oružje za Ukrajinu europske proizvodnje.

Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU-a za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Sada je unutar toga instrumenta, formiran Fond za pomoći Ukrajini. Iz toga fonda države članice dobivaju novac za oružje i streljivo koje šalju Ukrajini. Dosad je iz fonda isplaćeno 6,1 milijardi eura za vojnu pomoć Ukrajini.

Prošle je godine visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predložio stvaranje posebnog fonda za Ukrajinu koji bi imao na raspolaganju pet milijardi eura godišnje u sljedeće četiri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari