Dodijeljeno 76 ugovora za financiranje prilagodbe klimatskim promjenama

pixabay.com
Klimatske promjene, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović uručio je jedinicama regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura.

„Ulaganja u zelenu infrastrukturu samo su jedna od inicijativa koje poduzimamo kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i učinili Hrvatsku čistijom, ljepšom i još boljom za život“, kazao je ministar Filipović.

Osim za sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po prijavi moglo se dobiti i za projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, ali i za projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama, kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

To je drugi javni poziv za ovu namjenu. Prošlogodišnji je, podsjeća Hina, polučio veliki interes, zbog čega je budžet ovogodišnjeg povećan s 11 na 17 milijuna eura.

Fond je ujedno odlučio i s dodatnih 536 tisuća eura sufinancirati izradu programa ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te zaštite ozonskog sloja, kao i SECAP akcijskih planova jer su oni podloga za osmišljavanje i realizaciju daljnjih projekata, priopćeno je iz Fonda.

S obzirom na danak koje uzimaju sve vidljivije klimatske promjene, nužno je djelovati odmah, kako bi se njihov utjecaj u budućnosti izbjegao ili smanjio.

Ozelenjivanje urbanih područja predstavlja konkretnu infrastrukturnu mjeru, koja će osigurati manje zagrijavanje, veću kvalitetu zraka, potaknuti biološku raznolikost, otpornost, ali i naše gradove učiniti ugodnijima za život, navodi se u priopćenju ministarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari