Dobit INA-e u prvom tromjesečju 12 milijuna eura, neto prihod od prodaje 801,8 milijuna eura

INA/Press
INA grupa: Rafinerija nafte, Rijeka, Foto: INA grupa/Press

Rezultat INA grupe u prvom tromjesečju 2024. godine bilježi rast te je CCS EBITDA, bez jednokratnih stavki iznosila je 64 milijuna eura u prvom tromjesečju 2024. godine, dok je je neto dobit pozitivna u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine i iznosi 12 milijuna eura. Neto prihod od prodaje iznosio je 801,8 milijuna eura.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina niža je uslijed niže cijene plina i prirodnog pada proizvodnje te je iznosila 73 milijuna eura u prvom tromjesečju 2024. godine. Proizvodnja je osam posto niža na godišnjoj razini u skladu s prirodnim padom proizvodnje i zavodnjavanjima na glavnim plinskim poljima, iako je proizvodnja u Egiptu veća, potaknuta novom koncesijom East Damanhur, priopćeno je iz INA Grupe.

Ove brojke pokazuju godišnju sezonalnost, gdje prvo tromjesečje obično ne doprinosi jednako cjelogodišnjem rezultatu u odnosu na ostala tromjesečja, no početak ove godine pokazuje općenito dobro okruženje sa stabilnim cijenama nafte, ali su cijene plina značajno pale u odnosu na prethodno razdoblje, što je rezultiralo CCS EBITDA-om bez jednokratnih stavki od 64 milijuna eura u prvom tromjesečju.

Kapitalna ulaganja su viša u usporedbi s istim razdobljem 2023. zbog većih aktivnosti razrade na hrvatskom kopnu. Glavne aktivnosti u prvom tromjesečju 2024. godine odnosile su se na stjecanje udjela u eksploatacijskom bloku Sava-07, pri čemu su dvije bušotine već izbušene, a izrada treće je u tijeku, podsjećaju iz INA-e. Na bloku Drava-03 u tijeku su aktivnosti ishođenja dozvola za dvije nove istražne bušotine. Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 101 milijun eura, otprilike dvostruko više u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, pri čemu je rafinerijsko poslovanje najviše doprinijelo ulaganjima.

U sklopu projekta optimizacije proizvodnje, obavljeni su remonti na devet bušotina. U Egiptu, dvije razradne bušotine izrađene su na proizvodnom bloku Ras Qattara i pripreme za provođenje seizmičkih ispitivanja su u tijeku, kaže Zsuzsanne Ortutay, predsjednice Uprave INA-e.

„Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, boreći se s očekivanim prirodnim padom proizvodnje, nastavlja s novim projektima. Povrh nove koncesije u Egiptu, stečeno je 40 posto radnog udjela u hrvatskom kopnenom bloku SA-07. Osim toga, u tijeku su pripremne aktivnosti za prva dva Inina geotermalna bloka. U Rafineriji nafte Rijeka izvršen je planirani remont tijekom kojeg je osigurana sigurna i nesmetana opskrba iz uvoza. Ukupna prodaja Rafinerija i marketinga porasla je u razdoblju povoljnih marža, što je zajedno sa snažnim rezultatom Maloprodaje ove djelatnosti učinilo pozitivnim“, kaže Ortutay.

Tijekom planiranog remonta u Rafineriji nafte Rijeka tržište se opskrbljivalo iz uvoza te je ukupna prodaja porasla za devet posto. Prodane količine Usluga kupcima i maloprodaje povećane su 13 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2023. godine, uglavnom uslijed više realizacije na domaćem tržištu i pozitivnim tržišnim kretanjima.

Rafinerija nafte Rijeka uspješno je završila remont dok je Projekt nadogradnje Rafinerija nafte Rijeka dosegnuo 87 posto ukupne dovršenosti, pri čemu se ostali projekti unaprjeđenja učinkovitosti odvijaju po planu.

Financijska pozicija kompanije ostaje stabilna s neto dugom od 425 milijuna eura i omjerom duga i kapitala od 20 posto. Iz tvrtke navode da šire i portfelj obnovljivih izvora energije, nakon dvije solarne elektrane – Virje u proizvodnji i Sisak u probnom radu.

Ina/Press
Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-e, Foto: Ina/Press

„INA je potpisala dva ugovora u području održivosti – jedan vezan uz izgradnju postrojenja za zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i drugi vezan uz izgradnju postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku. Projekti će pridonijeti našim naporima u zelenoj tranziciji, a INA će postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj. Sredstva potrebna za zelenu transformaciju moraju se generirati u Ininim osnovnim poslovnim djelatnostima, stoga je važno poslovanje održati učinkovitim i profitabilnim. Naravno, u našim naporima u provedbi projekata koji podržavaju zelenu tranziciju, računamo i na sufinanciranje iz fondova Europske unije. Uz uobičajenu sezonsku prirodu prodaje, očekuje se da će naredna tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate”, rekla je predsjednica uprave INA grupe.

Značajan doprinos Ininim naporima zelene tranzicije ogleda se i u pokretanju 3D seizmičkih aktivnosti na istražnom području Leščan te pripremnim aktivnostima za bušenje geotermalnih bušotina, kako na Leščanu, tako i na istražnom području Međimurje 5.

Ukupne prodane količine djelatnosti Usluge kupcima i maloprodaja u prvom tromjesečju 2024. godinu iznosile su 298 kilotona što je 13 posto više od istog razdoblja prošle godine, uslijed veće realizacije na hrvatskom tržištu. Marža negoriva rasla je 44 posto što odražava kontinuirano širenje asortimana i usluga, porast broja Fresh Corner lokacija i podršku programa vjernosti INA Loyalty koji je premašio 620 tisuća registriranih članova. Mreža se trenutno sastoji od 509 maloprodajnih mjesta, od čega njih 393 u Hrvatskoj.

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.653.332.215,68 (2022)
Broj zaposlenih:
3.080 (2022)

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari