Dionice Metro banke padaju kako se mijenja model rizika hipoteke

Pixabay.com
Britanska funta, Foto: Pixabay.com

Britanska Metro banka priopćila je da Agencija za bonitetnu regulaciju Banke Engleske (PRA) vjerojatno neće odobriti njenu prijavu za korištenje internih modela kreditnog rizika u poslovanju s stambenim hipotekama ove godine.

“U svojim posljednjim raspravama, PRA je naznačila da u ovoj fazi tvrtka treba više rada, što znači da odobrenje neće biti postignuto tijekom 2023.”, priopćila je Metro banka u izjavi, piše Reuters.

Dionice ove banke pale su sedam posto u ranom trgovanju jer su dioničari reagirali brzo na vijest. Bez dopuštenja za korištenje vlastitih modela rizika, Metro Bank ostaje podložna višim kapitalnim zahtjevima koje je postavilo regulatorno tijelo, što je utjecalo na povrate za njezine ulagače.

“Odbor ostaje uvjeren u zasluge modela Metro banke usmjerenog na klijente i čvrsto vjeruje da postoji niz značajnih prilika koje tvrtka može kapitalizirati, ovisno o obnovljenoj snazi ​​bilance”, rekao je Metro Bank.

U bilješci klijentima početkom tjedna, prenosi Reuters, analitičari Peel Hunta rekli su da je zajmodavac, odnosno Metro Bank, imao dvije mogućnosti za izlazak iz “trenutačnih kapitalnih/razmjernih luđačkih košulja”.

Jedna je, kako ocjenjuju, prikupljanje sredstava kako bi se omjeri kapitala doveli na “održive razine” dok je druga – M&A, to jeste spajanje i akviziciju, odnosno prenošenje poslovnih transakcija u kojima se vlasništvo nad tvrtkama, poslovnim organizacijama ili njihovim operativnim jedinicama prenosi ili konsolidira s drugom tvrtkom ili poslovnom organizacijom.

“Potreban je veći opseg kako bi se apsorbirala visoka baza troškova usmjerena na granu, što se može postići samo ako se riješe trenutna kapitalna ograničenja”, stav je analitičara Peel Hunt-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari