Danske tvrtke istražuju potencijal kombinacije val-vjetar

Freepik.com
Vjetro elektrane i energija pučinskog vjetra, Foto: Freepik.com

Danska tvrtka za energiju valova, Wavepiston, i njezina sunarodnjačka tvrtka za proizvodnju vjetra na moru Ørsted, uspostavili su partnerstvo kako bi ispitali potencijal za zajedničko korištenje energije valova i vjetra na moru u Danskoj.

Suradnja će analizirati prednosti kombiniranja pučinskog vjetra i energije valova kako bi se optimizirao energetski prinos iz prirodnih resursa u danskim vodama.

Prema Wavepistonu, zajedničko lociranje energije vjetra s pučine mora i energije valova nudi višestruke prednosti, uključujući povećanu proizvodnju energije korištenjem oba izvora za veću proizvodnju iz istog područja.

“Uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje ova suradnja predstavlja i pozitivnog utjecaja koji može imati na okoliš i energetsko tržište budućnosti”, rekao je Emiel Schut, komercijalni direktor Wavepistona.

Poboljšana stabilnost mreže također je jedna od prednosti, navode iz ove tvrtke za OffshoreEnergy.biz, budući da nudi stabilnost pružajući stabilniju i pouzdaniju opskrbu električnom energijom, smanjujući probleme s prekidima.

Troškovna učinkovitost postiže se zajedničkom infrastrukturom kao što su dalekovodi, offshore operacije i nadzor, smanjujući operativne troškove, rekli su iz tvrtke. Dodatno, zajedničko postavljanje tehnologija obnovljivih izvora energije smanjuje utjecaj na okoliš u usporedbi s odvojenim instalacijama.

I Španjolska razvija demo projekt koji integrira plutajući vjetar, energiju valova i proizvodnju vodika.

Naime, danski razvijač obnovljivih izvora energije Floating Power Plant odabrao je Siemens Gamesa vjetroturbinu za postavljanje na svom demo projektu na obali Gran Canarie koji integrira plutajući vjetar, energiju valova i proizvodnju vodika.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari