Dalić: Tržišna kapitalizacija Podravke veća od milijardu eura

Canva.com
Predsjednica Uprave Podravke, Martina Dalić, na skupštini, Foto: Podravka/PR

Tržišna kapitalizacija Podravke prvi je puta u povijesti, tijekom 2023. godine probila granicu od milijardu eura i krajem godine dosegla 1.143,6 milijardi eura. Cijena dionice Podravke tijekom iste godine porasla je 93,6 posto te se na ovaj način Podravka svrstala u malobrojnu skupinu hrvatskih kompanija s tržišnom kapitalizacijom većom od milijardu eura, rekla je na glavnoj skupštini Podravke d.d. predsjednica Uprave, Martina Dalić.

U odnosu na 2022., prodaja Grupe porasla je sedam posto, normalizirana EBITDA za 10,4 posto, a normalizirana dobit (bez jednokratnih stavki) za 14,2 posto. Izvještajna neto dobit Grupe dosegla je 66,4 milijuna eura ili 35,3 posto više nego prethodne godine zbog korištenja porezne olakšice na temelju Zakona o poticanju ulaganja, a vezano uz investiciju u logističko-distributivni centar. Ovi rezultati nisu samo odraz našeg poslovnog uspjeha, već i rezultat predanog rada, upornosti  i odlučnosti svih radnika Grupe Podravka u provođenju poslovne strategije koju smo usvojili prije tri godine, s ciljem jačanja naše konkurentnosti i općenito transformacije Podravke u snažnu i potentnu hrvatsku multinacionalnu kompaniju“, istakla je Dalić u obraćanju dioničarima.

U 2023. Grupa Podravka ostvarila je 67,3 posto prihoda od prodaje izvan Hrvatske a daljnja širenja na tržišta van Hrvatske i dalje ostaju ključni prioritet. U segmentu Prehrane, istakla je Dalić, to se prvenstveno odnosi na restrukturiranje tržišta Poljske, Češke i Mađarske te promjenu modela poslovanja na tržištima Njemačke i Austrije.

Istovremeno, Grupa Podravka i Atlantic Grupa dogovorile su suradnju u SAD-u kroz koju je  Podravka putem svoje kompanije u SAD-u počela distribuirati brendove Atlantic Grupe.

U segmentu Farmaceutike razvidan je rast prodaje u Istočnoj Europi sa stabilnim i predvidivim komercijalnim uvjetima, a poseban prioritet je stavljen na širenje i unapređenje prodaje na tržištima srednje i jugoistočne Europe. U Hrvatskoj je promijenjen komercijalni model tako da je uspostavljen jedinstven prodajni kanal prema svim kupcima.

Hina
Zgrada Podravke, Foto: Hina/arhiv

Prihodi Grupe

Prihodi od prodaje u segmentu Prehrane u 2023. iznosili su 553,7 milijuna eura, što je za šest posto ili 31,5 milijuna eura više u odnosu na 2022. godinu.

Prihodi od prodaje u Farmaceutici porasli su 15,2 milijuna eura, 10,5 posto više u odnosu na usporedno razdoblje, što odražava širenje na izvoznim tržištima, ali i spomenutu promjenu načina plasmana Belupovih proizvoda na hrvatskom tržištu.

U konačnici, Grupa Podravka u 2023. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 713,8 milijuna eura, što je 46,7 milijuna eura, odnosno sedam posto više u odnosu na godinu prije. Prihodi u segmentu Prehrane dosegli su pritom 553,7 milijuna eura, dok su prihodi Belupa, koji čini segment Farmaceutike, iznosili 160,2 milijuna eura“, rekla je Dalićeva na skupštini.

Provođenje investicijskog ciklusa je nastavljeno, kao i ulaganja u digitalizaciju proizvodnje i poslovanja, ali i ulaganja u razvoj poljoprivrede.

Kapitalna ulaganja u prošloj godini dosegla su 69 milijuna eura, od čega se 44 posto odnosi na tehnološku modernizaciju, 39 posto na ulaganja u objekte te osam posto na ulaganja u digitalizaciju.

Krajem prošle godine dovršena je, i početkom siječnja 2024. u pogon puštena, nova Tvornica tjestenine što je, nakon 17 godina, prva novoizgrađena tvornica u segmentu Prehrane. Uspješno privodimo kraju i izgradnju logističko-distributivnog centra u Koprivnici, što je i naša najveća investicija, ukupne vrijednosti od 48 milijuna eura. Logističko-distributivni centar zadovoljit će očekivane potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina, a Grupa Podravka povećat će svoju efikasnost u logističko-distributivnom segmentu poslovanja kroz optimizaciju broja skladišnih prostora, minimizaciju internog transporta te veću kontrolu troškova“, poručila je Dalić.

Podravka/PR
Podravkina tvornica u Varaždinu, Foto: Podravka/PR

Prošle je godine pokrenuta investicija za primarnu preradu svježe rajčice u okviru postojeće tvornice za preradu voća i povrća u Varaždinu. Pogon je dovršen u travnju 2024. i spreman je za proizvodnju s početkom sezone berbe.

Nastavljene su i investicije u koncentraciju i modernizaciju pekarstva u Sloveniji, pokrenute u kontekstu projekta restrukturiranja Žita, s ciljem povećanja konkurentnosti pekarskih proizvoda i povećanja efikasnosti proizvodnje, te je investirano u nabavu novih linija za proizvodnju peciva i kruha u pekari Maribor u vrijednosti većoj od osam milijuna eura, čiji se dovršetak očekuje 2024 godine.

Ulaganja u OIE

U sklopu ulaganja u energetsku održivost i obnovljive izvore energije pokrenuta je realizacija druge faze ulaganja u sunčane elektrane, sufinancirane sredstvima Modernizacijskog fonda u iznosu od više od 3,3 milijuna eura.

Podravka će, nakon završetka projekta, raspolagati sunčanom elektranom ukupne snage oko 13 MWh, koja će zadovoljiti oko 24 posto ukupnih potreba Podravke d.d za električnom energijom. Sve investicije u protekle dvije godine Podravka je financirala iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja. Likvidnost Grupe tijekom 2023. dodatno je pojačana kroz generiranje novca i novčanih ekvivalenata od 20,6 milijuna eura“, istakla je Dalićeva na glavnoj skupštini Podravke.

Usvojene su i Strategija održivog poslovanja, usmjerena na čist okoliš, brigu o zaposlenicima i zajednici, odgovorno korporativno upravljanje, te zdravu prehranu, istakla je Dalić u obraćanju, kao i nova Nutritivna strategija, fokusirana na načela zdrave i uravnotežene prehrane. 

Pravo učešća na skupštini Podravke ima 12.243 dioničara, od čega 12.120 fizičkih i 123 pravnih osoba.

PODRAVKA d.d.

Ulica Ante Starčevića 32, 48000, Koprivnica, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
331.125.165,57 (2022)
Broj zaposlenih:
3.258 (2022)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari