Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom

Wikimedia Commons/Pieter van Marion
Croatia Airlines, Foto: Wikimedia Commons/Pieter van Marion

Croatia Airlines u petak je prvi put obavio letove s uporabom održivoga zrakoplovnog goriva (SAF – Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine, izvijestili su iz ove tvrtke.

Croatia Airlines je na odabranim letovima po prvi put koristio održivo zrakoplovno gorivo u kojem je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto. 

SAF gorivo se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Croatia Airlines koristi ga u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb – Split, Zagreb – Dubrovnik – Zagreb i Zagreb – Pula – Zadar.

Održivo avio gorivo za te letove osigurala je tvrtka INA putem svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju trošiti dva posto goriva iz obnovljivih izvora, u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa.

Prema EU regulativi, svi dobavljači avio goriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU.

Croatia Airlines ističe da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji zrak.

Dodaje da se upotrebom te vrste goriva emisija stakleničkih plinova u prosjeku životnog ciklusa goriva smanjuje za 60 do 80 posto.

Croatia Airlines d.d.

Bani 75B, 10010, Buzin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
220.182.222,18 (2022)
Broj zaposlenih:
923 (2022)

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.653.332.215,68 (2022)
Broj zaposlenih:
3.080 (2022)

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari