Cijene nafte u porastu zbog smanjenja zaliha u SAD-u i boljih očekivanja za potražnju

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u azijskom trgovanju, zbog većeg od očekivanog tjednog povlačenja iz skladišta sirove nafte u SAD-u i poboljšanih izgleda za potražnju, nakon što je američki FED signalizirao niže troškove zaduživanja za 2024. godinu.

Fjučersi nafte Brent porasli su 41 cent ili 0,55 posto, te iznose 74,67 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta porasla je 32 centa ili 0,46 posto, na 69,79 dolara po barelu.

“Cijene sirove nafte oporavile su se prije sastanka FED-a, a događaj ih je dodatno podigao”, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng u bilješci klijenta, prenosi Reuters.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može potaknuti gospodarski rast i potražnju za naftom. Cijene su porasle većim od očekivanog povlačenjem iz zaliha sirove nafte u SAD-u, dodala je Teng.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) rekla je da su energetske tvrtke povukle više od očekivanih 4,3 milijuna barela sirove nafte iz zaliha tijekom tjedna koji je završio 8. prosinca, jer je uvoz pao.

Nestanak zabrinutosti oko rasta potražnje također je potaknuo tržište, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u svom posljednjem mjesečnom izvješću okrivila najnoviji pad cijene sirove “pretjerane zabrinutosti” oko rasta potražnje za naftom.

Terminske cijene nafte Brent pale su za oko deset posto otkako je OPEC+ 30. studenog najavio novi krug smanjenja proizvodnje. OPEC+ uključuje OPEC i saveznike poput Rusije.

Neki su analitičari, međutim, upozorili na rastuće zalihe goriva za ovaj tjedan u Sjedinjenim Državama, što signalizira opadanje zimske potražnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari