Zemlje u razvoju za servisiranje svojih dugova platile 443,5 milijardi dolara u 2023.

Pixabay.com
Dug, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Zemlje u razvoju platile su za servisiranje svojih dugova u ovoj godini rekordnih 443,5 milijardi dolara, što je pet posto više nego 2021., a posljedica je rasta kamatnih stopa u svijetu, pokazuju najnoviji podaci Svjetske banke.

Troškovi servisiranja duga za 24 najsiromašnije zemlje svijeta mogli bi narasti za čak 39 posto u 2023. i 2024. godini, upozorava se u najnovijem Izvješću o međunarodnom dugu Svjetske banke, prenosi Hina.

“Rekordne razine duga i visoke kamatne stope odvele su mnoge zemlje na put krize. Svaki kvartal u kojem kamatne stope ostaju visoke dovodi do toga da sve više zemalja u razvoju prolazi kroz nevolje te se suočavaju s teškim izborom servisiranja svojih javnih dugova ili ulaganja u javno zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu”, rekao je glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill.

Ističući ozbiljnost situacije, Svjetska banka izvijestila je da je 10 zemalja u razvoju u posljednje tri godine došlo u situaciju da čak 18 puta nije moglo izvršiti dužničke obveze, što je više od ukupnog broja u prethodna dva desetljeća zajedno. Popis između ostalih uključuje Ganu, Šri Lanku i Zambiju.

Postoji 28 država koje ispunjavaju uvjete za posudbe od Udruženja za međunarodni razvoj Svjetske banke, što je instrument namijenjen za pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta. One su sada u visokom riziku od dužničke krize, dok je njih 11 već u nevolji, navodi se u izvješću.

Rast kamatnih stopa na globalnoj razini i jak američki dolar poskupili su zaduženim državama servisiranje dugova. Više od trećine vanjskog duga zemalja u razvoju uključuje promjenjive kamatne stope, koje su osjetljive na nagle fluktuacije, objavila je Svjetska banka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari