Cijene nafte u porastu zbog napetosti na Crvenom moru

Pixabay.com
Naftni tanker, Foto: Pixabay.com

Cijena nafte je blago porasla u jutrošnjim trgovanjima, jer su ulagači pratili situaciju u Crvenom moru nakon nedavnih napada jemenskih Houthi militanata koji su povezani s Iranom.

Fjučersi nafte Brent porasli su 23 centa ili 0,3 posto, te iznose 79,46 američkih dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla 30 centi ili 0,4 posto, na 74,24 dolara po barelu.

Referentne vrijednosti porasle su za više od jedan posto tijekom jučerašnjeg dana, zbog poremećaja globalne trgovine i geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, nakon napada Houthtija na brodove u Crvenom moru, objavio je Reuters.

Washington je u formirao i radnu skupinu za zaštitu trgovine na Crvenom moru dok su napadi jemenskih militanata prisilili velike brodarske tvrtke na promjenu rute, što je potaknulo bojazni od trajnih poremećaja u globalnoj trgovini.

“Do sada, pomorska misija pod vodstvom SAD-a za ublažavanje napada Houthija nije uspjela ublažiti opću zabrinutost oko sigurnog prolaska kroz Crveno more, a glavni pomorski prijevoznici i dalje se odlučuju kloniti usred napetosti”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u tvrtki IG.

Houthiji su najavili da će prkositi pomorskoj misiji predvođenoj SAD-om i da će nastaviti gađati brodove u Crvenom moru kao potporu vladajućem pokretu Hamas u palestinskoj enklavi Gaza, prenosi Reuters.

Oko 12 posto svjetskog brodskog prometa prolazi Crvenim morem i kroz Sueski kanal. Međutim, utjecaj na opskrbu naftom je do sada bio ograničen, kažu analitičari, budući da se većina bliskoistočne sirove nafte izvozi preko Hormuškog tjesnaca.

SAD je kupio i 2,1 milijun barela sirove nafte za isporuku u veljači, priopćio je njihov Odjel za energetiku, čime je ukupna kupnja porasla na oko 11 milijuna barela, dok je nastavio popunjavati strateške rezerve nafte nakon najveće prodaje u povijesti prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari