Cijene nafte rastu, OPEC+ povećao proizvodnju

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte veće su u srijedu, nakon objave podataka o industriji, koji su pokazali smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u veće od očekivanog. Na rast cijena utječu i rastuće napetosti na Bliskom istoku.

Terminski ugovori nafte Brent veći su za 47 centi ili 0,5 posto, te iznose 86,71 američki dolar po barelu, dosegnuvši najvišu razinu u deset tjedana. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte veći su za 43 centa ili 0,5 posto, te iznose 83,24 dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti na zatvaranju trgovanja u utorak, bile su niže, prenosi Reuters, zbog bojazni da će uragan Beryl poremetiti proizvodnju u Meksičkom zaljevu.

“Budući da smo prethodno bili na dobitku zbog straha od prekida opskrbe zbog uragana Beryl, moglo bi doći do povlačenja jer veća jasnoća ukazuje na ograničen potencijalni utjecaj. Unatoč tome, značajno smanjenje američkih zaliha sirove nafte pružilo je određenu potporu cijenama, dok se napetosti na Bliskom istoku nastavljaju”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Zalihe sirove nafte u SAD-u niže su za 9,163 milijuna barela u tjednu koji je završio 28. lipnja, prema izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu. Međutim, zalihe benzina porasle su za 2,468 milijuna barela, a destilata su pale za 740.000 barela.

Analitičari u Reutersovoj anketi očekivali su smanjenje zaliha sirove nafte od 700.000 barela, pad zaliha benzina od 1,3 milijuna barela i pad zaliha destilata od 1,2 milijuna barela.

“Cijene nafte poduprlo je smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u, ali dobici su bili ograničeni jer su neki ulagači i dalje pokušavali iskoristiti dobit od nedavnog porasta kako bi dosegli najviše razine od travnja”, rekao je Mitsuru Muraishi, analitičar u Fujitomi Securities.

Očekuje se i da će se potražnja za benzinom u SAD-u povećati kako ljetna sezona putovanja počinje s praznikom Dana neovisnosti, 4. srpnja. Američka automobilska udruga prognozirala je da će putovanja tijekom blagdana biti 5,2 posto veća nego 2023., pri čemu će putovanja automobilom porasti za 4,8 posto.

Na Bliskom istoku, rizik od rata izraelskog Hezbollaha, u kombinaciji s rizikom od širenja sukoba na Bliskom istoku, vjerojatno znači rast cijena nafte, ističu analitičari. Proizvodnja nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) porasla je u lipnju, drugi mjesec zaredom, budući da je veća ponuda iz Nigerije i Irana ublažila učinak dobrovoljnog smanjenja opskrbe od strane drugih članica i širi OPEC+ savez.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari