Cijene nafte pale ispod 89 dolara, u fokusu tržišta sastanak OPEC-a

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 89 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost da će visoki troškovi zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer nakon podneva bila niža za 2,02 dolara nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 88,90 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,13 dolara, prenosi Hina.

U fokusu je tržišta ovaj tjedan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici. U srijedu ministri su odlučili zadržati proizvodnju na dosadašnjoj razini, rekla su dva izvora, i trgovci su se ponovo okrenuli monetarnoj politici.

“Fokus pozornosti tržišta pomaknuo se s tijesne opskrbe u kratkom roku na implikacije (najava) da će kamatne stope ostati povišene kroz dulje vremensko razdoblje i na očekivano prigušeno makrookruženje”, objašnjava Callum MacPherson iz Investeca.

Pitanje je kako će OPEC+ na sastanku krajem studenog odgovoriti na takvo okruženje, dodaje MacPherson.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su u srijedu da će smanjivati isporuke do kraja godine, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno. Moskva paralelno planira u studenom odlučiti hoće li i dalje smanjivati proizvodnju ili je možda povećati.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak rekao je da rusko-saudijski rezovi održavaju ravnotežu na naftnim tržištima, a naglasio je i pozitivan učinak ruske zabrane izvoza dizela i benzina, dodajući da vlada planira i dalje pratiti cijene goriva na domaćem tržištu.

Raspoloženje ulagača koči i jaki dolar koji smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, prigušujući potražnju.

Jaki dolar izazivat će probleme na svim tržištima, uključujući i naftna, unatoč trenutno povoljnom odnosu ponude i potražnje, ističe John Evans iz PVM-a.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 1,43 dolara, na 93,56 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari