Cijene nafte neznatno veće, čeka se sastanak OPEC+

freepik.com
Naftna Platforma, Foto: Freepik.com/chandlervid85

Cijena nafte malo se promijenila u četvrtak jer su ulagači oprezni uoči sastanka OPEC+ grupe i očekivanih smanjenja proizvodnje, kao i zbog slabijih kineskih podataka o industrijskoj proizvodnji, što bi moglo značiti usporavanje rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Fjučersi nafte Brent veći su za 13 centi, ili 0,2 posto, te iznose 83,23 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) veći za 17 centi, ili 0,2 posto, te iznose 78,03 dolara po barelu.

Referentni ugovori za naftu, piše Reuters, veći su za gotovo dva posto zbog očekivanja da će OPEC+ skupina, koja uključuje Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike uključujući Rusiju, donijeti rješenje koje će podržati cijene.

Članice OPEC+ trebale bi tijekom dana održati sastanak. Razgovori uoči sastanka bili su usredotočeni na dodatna smanjenja proizvodnje, rekli su Reutersu izvori bliski grupi. Afričke članice OPEC+ skupine proizvođača Angola i Nigerija ciljaju na veću proizvodnju nafte, rekli su dužnosnici Reutersu.

“Imamo povećanje zaliha sirove nafte veće od očekivanog prema EIA podacima, s negativnim iznenađenjem kineskih PMI brojki jutros. Oboje bi moglo podržati manji deficit ponude i potražnje, ali nije uzrokovalo veći pad cijena “, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

I kineska proizvodna aktivnost smanjila se drugi mjesec zaredom u studenom i to bržim tempom nego što se očekivalo, pokazalo je službeno istraživanje industrijskog sektora, sugerirajući da su potrebne dodatne mjere potpore politici kako bi se podržao gospodarski rast kod najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) pao je na 49,4 u studenom s 49,5 u listopadu, zadržavši se ispod razine od 50 bodova koja razdvaja smanjenje od širenja.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su očitanje od 49,7.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari