Cijene nafte na tržištima i dalje u porastu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijena nafte u srijedu je i dalje u porastu, zbog eskalacije geopolitičkih napetosti, slabe potražnje i jačanja dolara.

Ugovori za ožujak, za sirovu naftu Brent, veći su za četiri centa te iznose 79,59 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta također je porasla za četiri centa, te iznosi 74,41 dolara po barelu.

I jači američki dolar je utjecao na cijene nafte. Potražnja se kupaca u drugim valutama smanjuje, jer moraju platiti više za naftu denominiranu u dolarima.

Indeks dolara kretao se blizu najvišeg nivoa u šest tjedana, prenosi Reuters, u odnosu na glavne konkurente jer ulagači vjeruju da Federalne rezerve neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa u uvjetima otpornog američkog gospodarstva.

“Bez trenutačnih geopolitičkih napetosti, vjerujemo da bi se sirova nafta značajno prodala. S vremenom očekujemo da će se premije za rizik opskrbe odvojiti od rizika sukoba, analogno Rusiji i Ukrajini. Osim eskalacije na Bliskom istoku, očekujemo da će cijena sirove nafte ostati u trenutnom rasponu za prvi kvartal 24. Ne predviđamo gubitak ponude”, rekao je Vikas Dwivedi, globalni energetski strateg u Macquarieju, u bilješci.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 6,67 milijuna barela u tjednu koji je završio 19. siječnja, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Međutim, zalihe benzina porasle su za 7,2 milijuna barela, što je izazvalo zabrinutost oko potražnje za gorivom u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

S druge strane, treća država po veličini u SAD-u koja proizvodi naftu, Sjeverna Dakota, vratila je dio proizvodnje nafte nakon poremećaja uzrokovanih vremenskim prilikama. Proizvodnja je i dalje niža za čak 300.000 barela dnevno.

Na strani opskrbe, libijsko naftno polje Sharara kapaciteta 300.000 barela dnevno ponovno je pokrenuto 21. siječnja nakon pauze povezane s prosvjedima od početka siječnja.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari