Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje u padu  

Pixabay.com
Nafta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte bilježe smanjenje na trgovanju u utorak. Terminski ugovori nafte Brent niži su za 22 centa, te iznose 85,53 američka dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) niža za 24 centa te iznosi 82,09 dolara.

“Došlo je do popuštanja cijena nafte na današnjoj sesiji, jer sudionici na tržištu očekuju potencijalni napredak u pregovorima o prekidu vatre na Bliskom istoku, dok je utjecaj uragana Beryl na prekid opskrbe ograničeniji nego što se isprva očekivalo”, rekao je za Reuters tržišni strateg IG, Yeap Jun Rong.

Iako se aktivnost prerade nafte usporila i neka proizvodna mjesta su evakuirana, glavne rafinerije duž američke obale Meksičkog zaljeva zabilježile su minimalan utjecaj uragana Beryl, koji je oslabio u tropsku oluju nakon što je pogodio obalu Teksasa. Ova informacija ublažila je zabrinutost tržišta zbog rizika od prekida opskrbe u Teksasu, gdje se proizvodi 40 posto američke sirove nafte.

“Prve indikacije sugeriraju da je većina energetske infrastrukture prošla neozlijeđena”, kaže analitičar ING-a, Warren Patterson u bilješci za klijente, dodajući da kretanje cijena na tržištu sirove nafte i rafiniranog goriva odražava malu zabrinutost zbog prekida opskrbe izazvanog uraganom.

Tržišni sudionici također prate situaciju na Bliskom istoku a na pad cijena nafte odražava se očekivanje o mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, koji bi smanjio zabrinutost oko globalnog prekida opskrbe sirovom naftom.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari