Cijene nafte na istim razinama, rastu zalihe u SAD-u

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte ostale su stabilne tijekom trgovanja u srijedu, dok je tržište ocjenjivalo zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Europi i na Bliskom istoku. Na cijene je utjecao i neočekivani porast američkih zaliha sirove nafte.

Terminski ugovori nafte Brent porasli su za dva centa, te iznose 85,35 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) niža za šest centi te iznosi 81,51 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti porasle za više od jednog dolara u prethodnoj sesiji trgovanja nakon što je ukrajinski napad dronom doveo do požara na naftnom terminalu u velikoj ruskoj luci, prenosi Reuters, pozivajući se na izvore iz Rusije i Ukrajine. 

Na Bliskom istoku, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je na približavanje “sveobuhvatnog rata” s libanonskim Hezbollahom, iako su SAD pokušavale izbjeći širi sukob između Izraela i Hezbollaha koji podržava Iran.

Eskalacija rata u regiji povećava izglede da bi opskrba sirovom naftom od ključnih proizvođača mogla biti prekinuta.

“Sudionici na tržištu ponovno su na cijeni za potencijalne rizike poremećaja u slučaju šireg sukoba jer su geopolitičke napetosti dovedene na novi front između Izraela i Hezbollaha”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, u Singapuru.

Bilo kakvo smirivanje na Bliskom Istoku čini se teškim u kratkom roku, što bi moglo održati cijene nafte na dobroj razini. I kineski podaci ovog tjedna pokazali su da je industrijska proizvodnja u svibnju zaostajala za očekivanjima, ali je maloprodaja kao mjera potrošnje, zabilježila najbrži rast od veljače.

Analitičari u izvješću ANZ Researcha kažu da veći rizici na globalnim tržištima podržavaju cijene sirove nafte, s mješovitim gospodarskim podacima SAD-a za svibanj koji potiču oklade da će Federalne rezerve smanjiti stope prije nego kasnije, misleći na snažnu industrijsku proizvodnju i maloprodaja koja je jedva porasla.

Dužnosnici Federalnih rezervi traže daljnje potvrde da se inflacija hladi i sve znakove upozorenja s još uvijek snažnog tržišta rada, dok se oprezno usmjeravaju prema onome što većina očekuje da će biti smanjenje kamatne stope ili dva do kraja ove godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari