Cijene nafte u porastu zbog geopolitičke situacije na Bliskom istoku

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, oporavivši se od oštrog pada prošlog tjedna, nakon što je Washington obećao pokrenuti daljnje udare na skupine koje podržava Iran na Bliskom istoku i nakon što su ukrajinske bespilotne letjelice napale najveću rafineriju u južnoj Rusiji.

Fjučersi sirove nafte Brent porasli su 36 centi, ili 0,5 posto, te iznose 77,69 dolara po barelu, dok su američki zapadni teksaški terminski ugovori (WTI) iznosili 72,53 dolara po barelu, što je rast od 25 centi, ili 0,4 posto.

Obje referentne vrijednosti završile su prošli tjedan padom od oko sedam posto. Ulagači su ostali oprezni zbog bilo kakve eskalacije sukoba na Bliskom istoku, objavio je Reuters.

SAD je nastavio svoju kampanju protiv Houthija koje podržava Iran u Jemenu, s 36 napada u subotu, na skupine čiji su napadi na brodove prekinuli globalne trgovačke rute nafte, iako je opskrba uglavnom nepromijenjena.

Tržišta nafte će vjerojatno odgovoriti nastavljajući diskontirati rizike poremećaja opskrbe na Bliskom istoku”, rekao je u ponedjeljak u bilješci za klijenta, robni analitičar Commonwealth Bank Vivek Dhar, dodajući da će to vjerojatno zadržati terminske cijene Brent ispod 80 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za energiju objavila je da iranski proračun cilja na prodaju nafte od 1,35 milijuna barela dnevno za iransku godinu, koja počinje u ožujku 2024., što je oko 1,3 posto od globalne ponude od 103,5 milijuna barela dnevno.

Istovremeno, u Rusiji su dvije ukrajinske jurišne bespilotne letjelice tijekom vikenda napale najveću rafineriju nafte na jugu zemlje, rekao je Reutersu izvor u Kijevu, te tako utjecale na smanjenje ruskog izvoza nafte, petrokemije i sirovina, što bi moglo utjecati na cijene nafte. No, Lukoil, koji posjeduje Volgogradsku rafineriju od 300.000 barela dnevno, izjavio je rekao da tvornica radi normalno.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari