Cijene dobara i usluga za godinu dana povećane 6,7 posto

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na godišnjoj razini u prosjeku su više za 6,7 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2023. godine u prosjeku više za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) Hrvatske.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama: Restorani i hoteli – za 12,5 posto, Hrana i bezalkoholna pića za 10,4 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za sedam posto, Zdravlje te Rekreacija i kultura, po svakoj skupini za 6,7 posto, Alkoholna pića i duhan te Prijevoz po svakoj skupini za 5,5 posto, Obrazovanje za 4,9 posto, a Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva za 3,6 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća – za 13,1 posto, Obrazovanje 2,7 posto te Prijevoz za 1,4 posto.

https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58319
Mjesečni indeksi potrošačkih cijena u rujnu 2023. godine, Izvor: DZS

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u rujnu 2023. godine u odnosu na rujan 2022. godine, u prosjeku su više za 7,4 posto, dok su na mjesečnoj razini u prosjeku niže za 0,7 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan (9,6 posto), Usluge (6,9 posto), Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (pet posto), te Energija za 4,0 posto.

Na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,8 posto, te Energija za 1,6 posto.

Iz DZS napominju da reprezentativnu košaricu za praćenje potrošačkih cijena čini oko 900 proizvoda, a svakog mjeseca prikupi se oko 38.000 cijena na unaprijed definiranim prodajnim mjestima. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari