Cijena nafte u padu, najniža u posljednjih šest mjeseci

Freepik.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene nafte bilježe gubitke u azijskoj trgovini, nakon što su pale za više od tri posto, na šestomjesečne najniže razine.

Fjučersi sirove nafte Brent za veljaču niži su za 33 centa ili 0,45 posto, te iznose 72,91 dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za siječanj, niži su za 29 centi ili 0,42 posto, i iznose 68,32 dolara po barelu.

Tržište je “posrnulo” u noćnoj trgovini jer su očitanja inflacije u SAD-u za studeni čvršća nego što se očekivalo, piše Reuters, te su potvrdila stajalište da Federalne rezerve (FED) vjerojatno neće smanjiti kamatne stope početkom sljedeće godine, što bi opteretilo potrošnju.

Očekuje se da će FED zadržati stope na istoj razini.

Sastanak središnje banke SAD-a o politici koji završava kasnije u srijedu odredit će smjer kretanja tržišta. Snažnije nego što se očekivalo stajalište Feda moglo bi uzrokovati daljnji pad cijena sirove nafte“, rekla je Tina Teng, tržišna analitičarka iz CMC Marketsa.

U međuvremenu, tjedni prosjek ruskog izvoza sirove nafte skočio je na najviše od srpnja, rekli su analitičari ANZ-a za Reuters, pojačavajući zabrinutost zbog prekomjerne ponude i dodatno bacajući sumnju na nedavni sporazum o smanjenju proizvodnje između Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno nazvanih OPEC+.

Američka uprava za energetske informacije također je podigla svoju prognozu opskrbe u 2023. za 300.000 barela dnevno na 12,93 milijuna barela dnevno u odnosu na svoje prethodno izvješće.

Očekuje se i da će nafta tijekom tjedna nastaviti sa smanjenjem cijena, nastavljajući trend od sedam uzastopnih tjedana pada.

„Tržišta se nadaju “agresivnom smanjenju kamatnih stopa” za 2024. godinu i to su uglavnom uračunala u cijenu“, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari