Cijena nafte niža za jedan posto, uoči objave podataka o gospodarstvu u Kini

pixabay.com
Naftna pumpa, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte niže su za više od jedan posto jer su ulagači postali oprezni uoči sastanka o monetarnoj politici američke središnje banke (FED) i podataka o proizvodnji u Kini, koji bi trebali biti objavljeni ovaj tjedan, neutralizirajući napetosti na Bliskom istoku.

Fjučersi nafte Brent pali su za 97 centi, te iznose 89,51 dolar po barelu, dok je cijena američke sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) niža 1,13 dolara, te iznosi 84,41 dolara po barelu.

I Brent i WTI završili su tjedan s rastom od tri posto, podsjeća Reuters, nakon što je Izrael pojačao kopnene upade u Gazu, potaknuvši zabrinutost da bi se sukob mogao proširiti u regiji koja čini trećinu globalne proizvodnje nafte.

Ulagači očekuju ishod sastanka američkog FED-a u srijedu, podatke o radnim mjestima u SAD-u i prihode tehnološkog diva Apple, zbog znakova bilo kakvog gospodarskog usporavanja koje bi moglo utjecati na potražnju goriva u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Općenito se očekuje da će FED zadržati kamatne stope nepromijenjenima, dok će središnje banke Britanije i Japana također revidirati svoje politike.

Kina će ovaj tjedan izvijestiti o PMI-ju za proizvodnju i usluge za listopad, a ulagači očekuju nove znakove da se gospodarstvo najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte stabilizira i da se potražnja za gorivom poboljšava nakon mjera podrške Pekinga.

Dok razvoj događaja na Bliskom istoku drži ulagače na oprezu, cijene su nafte nestabilne.

Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte Vanda Insights ističe da u ovom trenutku, cijena sirove nafte izgleda prekupljeno te se očekuje da će dalje sniženje cijene nafte, piše Reuters.  

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari