British American Tobacco, vlasnik TDR-a, očekuje slabije rezultate u prvoj polovini godine

pixabay
Duhanski proizvodi, ilustracija Foto: Pixabay.com

British American Tobacco (BAT) preliminarno je izvijestio da očekuje blagi pad prihoda i dobiti u prvoj polovini godine zbog slabe prodaje cigareta i nepovoljnih makroekonomskih prilika u SAD-u.

Prihod i prilagođena operativna dobit trebali bi u razdoblju od siječnja do lipnja biti oko dva posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, procjenjuju vlasnici Tvornice duhana Rovinj.

U prvoj polovini prošle godine prihod im je iznosio 13,44 milijarde funti odnosno 15,79 milijardi eura, a operativna dobit 5,94 milijarde funti ili 6,98 milijardi eura. U cijeloj 2024. godini BAT očekuje blagi rast prihoda i dobiti, kada se isključe promjene valutnih tečajeva.

Isporuke su prvoj polovini godine, prenosi Hina, bile u skladu s očekivanjima i trebale bi ubrzati do kraja godine, navode.

Kao što smo već istaknuli, očekujemo da će naš rezultat biti bolji u drugoj polovini godine, zahvaljujući u prvom redu prilagodbi zaliha veletrgovaca povezanoj s kontinuiranim ulaganjem u naše komercijalne aktivnosti u SAD-u i postupnom uvođenju novih proizvoda”, rekao je izvršni direktor Tadeu Marroco.

Smjernice odražavaju i aktualne makroekonomske pritiske, ističe Marroco, posebno na tržištu SAD-a, i kontinuiranu manjkavu provedbu mjera suzbijanja nezakonitih proizvođača u segmentu elektroničkih proizvoda.

Svjetska duhanska industrija trebala bi ove godine po procjeni BAT-a zabilježiti pad obujma prodaje za nekih tri posto. Do 2026. kompanija cilja stopu rasta prihoda u rasponu od tri do pet posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari