BlaBlaCar osigurao kredit od 100 milijuna eura: Omogućit će nam preuzimanja startupova

BlaBlaCar
BlaBlaCar, Foto: BlaBlaCar/Eric Tschaen

BlaBlaCar, kultna francuska startup tvrtka, osigurala je 100 milijuna eura obrtnih kreditnih sredstava, koji će biti utrošeni za održivo poslovanje ali i dalje širenje tvrtke što podrazumijeva i akvizicije.

Ovo najavljuje novu fazu profitabilnog rasta za BlaBlaCar, koji nastavlja konsolidirati svoju multimodalnu strategiju, smanjujući ugljični otisak putovanja za dva milijuna tona CO2 u 2023. godini, priopćeno je na službenoj stranici tvrtke.

Ovu kreditnu liniju zajednički je odobrilo nekoliko velikih banaka sa sjedištem u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Cilj je proširiti BlaBlaCar-ovu multimodalnu strategiju, kombinirajući nekoliko načina zajedničkog prijevoza s opsežnom pokrivenošću mreže zajedničkog prijevoza, diljem zemljopisnih područja na kojima posluje.

„Kredit je super fleksibilan. Ovo financiranje od 100 milijuna eura omogućit će nam da slijedimo ambicioznu strategiju rasta, uključujući spajanja i preuzimanja gdje trenutno istražujemo nekoliko mogućnosti. U kombinaciji s kontinuiranim inovacijama, M&A je alat koji nam pomaže da brže postignemo vodstvo na tržištu“, prokomentirao je suosnivač i izvršni direktor tvrtke, Nicolas Brusson, naglasivši da planira iskoristi zajam za kupovinu manjih kompanija – potencijalno zanimljivih startupa koji se bore da privuku sredstva većih ulagača.

Ovo financiranje slijedi nakon financijski dobre 2023. godine za tvrtku. Kompanija je u 2023. godini ostvarila prihod veći od 250 milijuna eura, što čini rast od skoro 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

80 milijuna putnika rezerviralo je autobusnu ili zajedničku vožnju na BlaBlaCaru 2023. godine, što predstavlja povećanje od 23 posto u usporedbi s 2022. Rast je posebno izražen na tržištima u razvoju kao što su Indija i Brazil, koja bilježe troznamenkaste stope rasta. Kao rezultat toga, Brazil je 2023. godine postao vodeća zemlja BlaBlaCara po aktivnostima zajedničkog putovanja.

Iako nije izlistan na burzi, BlaBlaCar je priopćio da već dvije godine posluje pozitivno, odnosno od drugog kvartala 2022. godine.

Podsjećamo, BlaBlaCar je tvrtka koja je svoj put počela od nezgrapne internet zajednice za dijeljenje vožnje i jednostavniju i jeftiniju nabavku autobuskih karata, i postoji već 18 godina.

U fazi razvoja, tvrtka je prikupila stotine milijune eura i dostigla željeni status tvrtke – jednoroga te se proširila na nekoliko kontinenata.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari