Matija Srbić (Nuqleus): Proizveli smo više od deset novih tvrtki u Hrvatskoj

Nuqleus
Nuqleus Demo day, lipanj 2023. godine Foto: Nuqleus tim

Matija Srbić diplomirao je s velikom pohvalom (Magna cum laude) 2016. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Na temelju nagrađenog istraživanja osnovao je svoj startup u kojem je tri godine bio na poziciji izvršnog direktora.

Godine 2019. postaje voditelj FER-ovog startup inkubatora SPOCK, te radi i kao koordinator inovacijskog startup ekosustava u Inovacijskom centru Nikola Tesla (ICENT). Radi i na organizaciji različitih programa za poticanje poduzetništva i transfera tehnologije.

Godine 2022. pokrenuo je novi program suradnje akademske zajednice, industrije i startupa pod nazivom Nuqleus. On je startup mentor usmjeren na razvoj ideja, pitching i umrežavanje i za Financije.hr govori koliko su ovi programi važni za hrvatske inovatore, ali i industriju i tržište.

Kako bi opisali Vaše početke u startup inkubator SPOCK, što Vas je motiviralo da uopće razmišljate na temu mentorstva za startup-ove?

„Studentski inkubator SPOCK pokrenut je na FER-u 2016. godine, na inicijativu prof. Vedrana Podobnika, prof. Hrvoja Džape i Ive Gospodnetić. Oni su prepoznali potrebe studenata FER-a koji žele pokrenuti svoj startup te trebaju pomoć u tom procesu. Okupili su kvalitetne mentore i pripremili program koji je sudionike educirao o različitim temama važnima za uspješan startup razvoj. Ja sam u prvoj generaciji SPOCK-a zapravo sudjelovao kao student, osnivač startupa koji je upravo tada radio svoje prve startup korake. Tri godine kasnije, vratio sam se u SPOCK, ali ovaj put kao voditelj programa. Htio sam prenijeti svoje iskustvo i skupljena znanja u području ranog razvoja startupa na buduće generacije, a mislim da ne postoji bolje mjesto za rad s vrlo ambicioznim i pametnim ljudima od FER-a“.

Danas ste voditelj deep tech venture builder-a Nuqleus. Koja je prednost Nuqleusa, komparirajući sa SPOCK-om, i kako birate timove za natjecanje i rad s njima?

Nuqleus
Nuqleus Demo day, lipanj, 2023. godine Foto: Nuqleus tim

„Program SPOCK-a se razvijao i nadograđivao šest godina. Kroz rad sa startup timovima učili smo što im najviše treba i što im najviše pomaže. U zadnje dvije generacije programa vidjeli smo da najbolje rezultate imaju nešto iskusniji timovi, odnosno timovi sastavljeni od istraživača i znanstvenika. Vidjeli smo da postoji ogroman potencijal za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja, ali da nitko ne daje sustavnu podršku istraživačima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog startupa.

Zbog toga smo odlučili iskoristiti sve što smo naučili kroz SPOCK, uključiti brojne partnere – fakultete, investicijske fondove, etablirane tvrtke, potporne institucije i drugo, i pokrenuti novi program koji će se fokusirati na razvoj startupa koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja pod imenom Nuqleus. Najveća novost kod Nuqleusa je broj uključenih dionika koji zajedno rade s istim ciljem, a to je pokretanje i razvoj deep-tech startupa. Osnovali smo i znanstveni odbor koji je sastavljen od nekih od najboljih hrvatskih znanstvenika i investicijski odbor koji je sastavljen od osnivača uspješnih hrvatskih startupa, među kojima su Damir Sabol, Mate Rimac, Izabel Jelenić, Alan Sumina i Luka Abrus. Upravo ti odbori nam pomažu da odaberemo timove koji sudjeluju u našem programu“.

Koliko su startup-ima važni ovakvi programi, a koliko industriji? Koliko je zahtjevno uopće pokrenuti startup u Hrvatskoj?

„Mislim da su programi inkubacije i edukacije jako bitni startup osnivačima kojima je ovo prvi dodir sa startup svijetom. Kroz ovakve programe ne samo da uče o tome što trebaju i što ne trebaju raditi, već i šire svoju mrežu poznanika koja je velik faktor većine uspješnih priča. Naš program sastoji se od tri faze edukacije i potpore, i u svakoj od tih faza se bavimo drugačijim izazovima. Prvo smo fokusirani na ideaciju i validaciju ideja, zatim na startup edukaciju i izradu prototipa, a onda na primjenu svega naučenog radi prikupljanja investicije, akvizicije prvih korisnika, izgradnje brenda i u konačnici razvoja uspješnog biznisa. To znači da u program naši sudionici ulaze bez ikakvog predznanja o startupima, a izlaze spremni za vođenje brzorastuće tvrtke.

Ovakvi programi su bitni i industriji, odnosno već etabliranim tvrtkama koje mogu u suradnji sa startupima doći do novih rješenja za najveće poslovne ili tehnološke izazove. Naravno, da bi ova dva svijeta komunicirala i surađivala, potrebne su prilagodbe s obje strane, ali upravo zato je tu Nuqleus koji nudi strukturu koja vodi obje strane kroz ovaj proces. Trenutno u Hrvatskoj osim Nuqleusa imamo i razne druge programe koji pružaju podršku u procesu pokretanja i razvoja startupa, pa je startup lakše pokrenuti nego ikad. Baš trenutno su i otvorene prijave za novu generaciju Nuqleusa pa svi koji razmišljaju o pokretanju vlastitog startupa mogu se prijaviti do 26. studenog“.

Nuqleus
Radionice tijekom Nuqleus programa, Foto: Nuqleus tim

Nedavno smo intervjuirali startup-ove iz cijele regije – svi bez izuzetka su nam rekli da, osim investicije, koja im je razvidno potrebna, jednako im je važno i mentorstvo, te da im nedostaje taj vid podrške. Kako vi ocjenjujete ovu tezu?

„Mentori su jedna od najbitnijih komponenti uspjeha za startupe u ranoj fazi. Naš program je na dobrome glasu i na zavidnoj razini kvalitete upravo zbog ljudi koji su involvirani u edukaciju timova i rad s njima. Naša mreža trenutno broji preko 40 mentora s bogatim iskustvom, bilo iz rada u startupu, bilo iz rada sa startupima kroz dugi niz godina. Dodatno, interni Nuqleus tim ima vlastito startup iskustvo, a ono po čemu je program poseban je naša razina posvećenosti svakome timu. Radimo dosta individualno s timovima, znamo sve njihove probleme, u svakom trenutku znamo čime se bave i koji su im planovi. Mislim da je to izrazito bitno kako bi im stvarno mogli pomoći.

Startupi u ranoj fazi su jako osjetljivi na informacije koje dobivaju i one jako utječu na smjer u kojem se kreću. Zbog toga se trudimo da u programu imamo samo kvalitetne mentore koji stvarno mogu pomoći našim timovima na putu do uspjeha“.

Na koji ste projekt najponosniji do sada i što očekujete od narednog ciklusa Nuqleusa, koji počinje uskoro?

„Teško je izdvojiti neki projekt posebno. Najponosniji smo na to što je naš program proizveo više od 10 tvrtki koje su trenutno „žive“ i posluju. Naša podrška timovima ne prestaje kada program završi, već kroz svoj program za alumnije mi im nastavljamo pružati podršku sve dok im je ona potrebna. I dalje radimo s dva startupa koji su naš program završili prije dvije godine. Također smo izrazito ponosni i zahvalni na svim mentorima i partnerima koji nam pomažu u provedbi programa. Veseli nas vidjeti koliko hrvatski startup ekosustav cijeni sve što radimo i kolika nam se vrata otvaraju. Bez takve podrške nama kao organizatorima programa, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Vjerujemo da će se takva podrška nastaviti i dalje jer upravo smo u sklopu ICENT-a pokrenuli i novi projekt uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Svjetske banke pod nazivom Scinergy. Sigurni smo da nas u novoj generaciji očekuju mnoga uzbuđenja i veselimo se svemu što za nas i naše startupe tek dolazi“.

9 Odgovora

  1. Koliki je investicijski potencijal onih koji nemaju novaca? Neograničen! Oni ulažu svoj rad i znanje. Tu se ne postavlja pitanje o “očekivanim rezultatima”, koje je tipično kod programa financiranja koje kreiraju EU birokrati.
    Bravo mladi!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari