Banka Engleske: Primjena Bazelskih standarda povećat će kapitalne zahtjeve u bankama

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Bank-of-England.jpg/2048px-Bank-of-England.jpg
Banka Engleske, London, Foto: Wikimedia Commons/acediscovery

Središnja banka Engleske, Bank of England, priopćila je da će provedba posljednjeg dijela globalnih Bazelskih bankarskih pravila (Basel III) povećati kapitalne zahtjeve u bankama Ujedinjenog Kraljevstva za tri posto, daleko manje nego za njihove kolege iz Europske unije i SAD-a.

Regulatori su počeli uvoditi stroža pravila o kapitalu nakon globalne financijske krize 2007-2009. godine, podsjeća Reuters, kada su porezni obveznici morali spašavati posrnule banke.

Britanija, EU, SAD i druge zemlje sada dovršavaju posljednji dio procesa implementacije takozvanih kapitalnih standarda Basel III, prilagođavajući ih lokalnim okolnostima.

Banka Engleske je objavila prvu od dvije “skoro konačne” izjave o politici provedbe Bazelskih pravila, naglasivši da su napravili neke izmjene u svojim izvornim prijedlozima nakon javnih konzultacija.

“Danas objavljena pravila primjenjuju najnovije baselske standarde u Ujedinjenom Kraljevstvu i uključuju odgovarajuće prilagodbe kako bi se uzele u obzir točke koje su iznijeli ispitanici u našim konzultacijama”, rekao je u izjavi zamjenik guvernera Banke Engleske, Sam Woods.

Procjenjuje se da će učinak posljednjeg dijela Basela na banke u Ujedinjenom Kraljevstvu biti “nizak” uz prosječno povećanje kapitala Tier 1 od oko tri posto, nakon što se u potpunosti uvede do siječnja 2030. godine.

„To je niže od procjene Europskog nadzornog tijela za bankarstvo o povećanju Tier 1 od oko deset posto u EU i procjene američkih agencija o povećanju CET 1 od oko 16 posto, za američke tvrtke”, priopćeno je iz banke.

Banka Engleske je rekla i da njegove izmjene jačaju konkurenciju sužavanjem prednosti velikih banaka u korištenju vlastitih modela za izračun rezervi kapitala, u odnosu na konzervativnije norme za manje zajmodavce, kako bi omjeri kapitala bili usporedivi.

Istovremeno, američke banke pokrenule su kampanju lobiranja protiv prijedloga Federalnih rezervi za provedbu Basela, koji su uslijedili nakon bankrota nekoliko banaka, uključujući banku Silicon Valley, ranije ove godine.

Britanija i SAD rekli su da će započeti s uvođenjem završne faze Basela III sredinom 2025. godine. EU, koja je već finalizirala svoja Baselska pravila s nekoliko privremenih izuzeća unatoč upozorenjima Europske središnje banke, s primjenom počinje od siječnja 2025. godine, ali s dužim fazama prilagodbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari