Balen: Hrvatska će se u narednim godinama suočiti s manjkom programera

.debug konferencija, Foto: Tatjana Miščančuk/Hina

“Hrvatska prirodnim prirastom u idućih par pa i više godina neće moći doći do potrebnih radnika i struka, posebice programera, kojima se nude poslovi u cijelom svijetu, te će morati nastaviti uvoz radnika”, istaknuo je suosnivač i član uprave Algebre Hrvoje Balen na otvaranju .debug konferencije.

Naglasio je i važnost okupljanja ICT zajednice, kao i raznih kampusa za obrazovanje i stručno usavršavanje, najavivši za 12. lipnja i veliku konferenciju za poslovne ljude o liderstvu i inovacija koju organiziraju u suradnji s poznati američkim fakultetom MTI-jem, s kojim od ove godine intenzivnije surađuju.

“Važno bi bilo i omogućiti lakše studiranje stranaca u Hrvatskoj, jer osim internacionalizacije obrazovanja time se uvijek javlja i mogućnost da netko od njih i ostane u Hrvatskoj”, poručio je Balen.

Peta developerska konferencija .debug okupila je u četvrtak u Zagrebu 2.000 domaćih i stranih sudionika koji će u dva dana razmatrati aktualne trendove iz programerske i ukupne ICT struke.

Po broju sudionika i izlagača na pratećoj izložbi/sajmu proizvoda i usluga ICT tvrtki, kao i sa sto predavanja na šest pozornica u dva dana (6. i 7. lipnja), .debug je najveća godišnja strukovna konferencija u Hrvatskoj, koju organiziraju IT magazin Bug sa glavnim partnerima Algebrom i HT-om te s još 50 najboljih hrvatskih IT tvrtki/poslodavaca, od kojih su većina i izlagači.

.debug konferencija, Foto: Tatjana Miščančuk/Hina

Među njima su Span, Infinum, Sofascore, Q, Orqa, Devot, Aircash i druge.

Sudjeluju i osnivači i glavni ljudi iz tri najviše globalno poznate tehnološke tvrtke regije – Izabel Jelinić iz hrvatskog Infobipa, Branko Milutinović iz srpskog Nordeusa (gaming i ostalo) te Igor Krezić kao najuspješniji IT-jevac iz Bosne i Hercegovine, osnivač mostarskog NSofta.

“Primjetno je da se IT sektor ove godine stabilizira, nakon izazova u zadnje dvije vezanih za inflaciju, ratove i druge, što je IT tvrtke koje se bave isključivo izvozom malo poljuljalo jer su izgubile neke klijente koji si te usluge više nišu mogli priuštiti. Kako je sada situacija nešto bolja, inflacija se smiruje i sektor se vraća u ‘normalu’, očekuje se dalji rast IT-ja u Hrvatskoj, ne velikim stopama kao prije nego kao jedna zrela industrija”, komentirao je za Hinu direktor konferencije Dragan Petric.

Među brojnim temama koje će se obraditi na .debugu su važnost podataka za zadržavanje korisnika, razvoj hrvatske platforme za pomoć djeci u učenju te utjecaj umjetne inteligencije (AI) na produktivnost, umjetnost i dizajn.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari