Azijske burze u padu, S&P snizio procjenu rasta kineskog gospodarstva

Hina/Epa
Burza, Azija Foto: Hina/Epa; arhiv

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale i tako nastavile negativni trend od prošloga tjedna jer je sve jasnije da će kamatne stope u zapadnim zemljama ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, piše Hina, bio je oko sedam sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši skoro do najniže razine u 10 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,2 posto.

Vijesti iz regije koje bi potaknule tržišta jutros nema. Posljednjih su tjedana s vremena na vrijeme kineske burze znatnije porasle, zahvaljujući novim mjerama za poticanje gospodarstva.

No, radi se uglavnom o regulatornim popuštanjima u cilju stabilizacije nekretninskog tržišta i poticanja tržišta kapitala, a ne o jačim mjerama za poticanje realnog gospodarstva.

Agencija S&P smanjila je jutros procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini s 5,2 na 4,8 posto jer, kako je objasnila, fiskalna i monetarna popuštanja i dalje su ograničena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari