Aramco: Očekujemo zaoštravanja na tržištima nafte

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/ARAMCO_.jpg/2048px-ARAMCO_.jpg
Naftna tvrtka Aramco, Dammam, Saudijska Arabija Foto: Wikimedia Commons/Ashashyou

Globalna tržišta nafte kratkoročno će se nositi s poremećajima u Crvenom moru, iako bi dugotrajni napadi Houthija na brodove doveli do manjka tankera zbog duljih putovanja i kašnjenja u opskrbi, rekao je izvršni direktor saudijskog naftnog diva Aramco, Amin Nasser.

Nasser je rekao za Reutersu kako očekuje da će se tržište nafte zaoštriti nakon što su potrošači iscrpili zalihe za 400 milijuna barela u posljednje dvije godine, zbog čega su rezervni kapaciteti OPEC-a postali glavni izvor dodatne ponude za zadovoljenje rastuće potražnje.

Napadi Houthija na brodove u Crvenom moru natjerali su mnoge tvrtke da preusmjere teret oko Afrike. Houthiji koji su na strani Irana kažu da djeluju solidarno s Palestincima tijekom izraelskog rata s Gazom.

“Ako je to kratkoročno, tankeri bi mogli biti dostupni. Ali ako je to dugoročno, to bi mogao biti problem. Bit će potrebe za više tankera ako budu morali ići na dulja putovanje “, rekao je Nasser na marginama ovotjednog Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu.

Kontejnerski brodovi zaustavljaju se ili zaobilaze rute na Crvenom moru, koje vodi do Sueskog kanala – najbrže rute iz Azije u Europu, kojom prolazi oko 12 posto svjetskog brodskog prometa. Alternativna ruta oko južnoafričkog Rta dobre nade produljuje transport za deset do 14 dana.

Aramco može zaobići tjesnac Bab al-Mandab u blizini Jemena, odakle Houthi pokreću napade, preko naftovoda koji povezuje njegova istočna naftna postrojenja sa zapadnom obalom te mu daje brži pristup Sueskom kanalu, rekao je Nasser.

Neki će naftni proizvodi ipak možda morati ploviti oko Afrike, rekao je Nasser, dodajući da ne očekuje da će Houthi ponovno napasti Aramcova postrojenja kao rezultat mirovnih pregovora između Saudijske Arabije i Jemena.

3 Odgovora

  1. Moglo bi doć do povećanja cijene naftnih proizvoda,što bi moglo utjecati na cijene prehrambenih proizvoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari