Analitičari: Očekujemo pad cijene dionica od 86 posto ovih pet tvrtki iz segmenta AI

Pixabay.com
AI, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nijedan investicijski trend nije bio aktualniji od pojave interneta do trenutno najaktualnijeg – umjetne inteligencije (AI), odnosno softvera i sustava koji se bave zadacima koje bi inače nadzirali ljudi.

Gotovo svaki sektor i industrija mogu imati koristi od uporabe AI, što je vjerojatno razlog zašto analitičari PricewaterhouseCoopers procjenjuju da će umjetna inteligencija dodati 15,7 trilijuna dolara globalnom gospodarstvu do 2030. godine.

Dok većina institucionalnih upravitelja novcem i analitičara s Wall Streeta pozitivno gleda na AI i tvrtke koje postavljaju AI infrastrukturu i softver, ovakvo viđenje budućnosti nije univerzalno. Na temelju ciljanih niskih cijena koje je objavila odabrana skupina analitičara s Wall Streeta, pet dionica tvrti koje se bave umjetnom inteligencijom moglo bi pasti i do 86 posto.

Potencijalna katastrofa među takvim dionicama, koja bi mogla imati pad baš od 86 posto, prema istom izvoru je Tesla. Izvršni direktor i osnivač Gordon Johnson iz GLJ Researcha vjeruje da će se Tesla vratiti na 23,53 dolara po dionici, što bi predstavljalo pad od 86 posto u odnosu na stanje od 5. travnja.

S jedne strane, Tesla je ušao u povijest postavši prva automobilska kompanija u više od pola stoljeća koja se izgradila od temelja do masovne proizvodnje. To je također jedini EV pure-play koji generira stalni profit, četiri uzastopne godine, od kraja 2023. godine.

U isto vrijeme, prenosi Yahoo Finance, Tesla se suočava s izazovima koji mijenjaju igru jer potražnja za električnim vozilima opada. Prodaja u segmentu proizvodnje energije i skladištenja stagnirala je u posljednjim kvartalima, dok usluge ostvaruju nisku jednoznamenkastu bruto maržu.

Slijede dionice tvrtke MicroStrategy, najpoznatije po strategiji izvršnog direktora Michaela Saylora o izdavanju konvertibilnog duga i korištenju prihoda za kupnju Bitcoina. Njih očekuje, prema analitičarima Wall Streeta, pad od 85 posto.

Prošlog kolovoza, Jeffriesov analitičar Brent Thill branio je nisku očekivanu cijenu od 210 dolara za MicroStrategy, što bi impliciralo pad od 85 posto u odnosu na to gdje su dionice završile početkom travnja.

Jedan problem za MicroStrategy je to što je odjel softvera za analitiku poduzeća vođen umjetnom inteligencijom prestao rasti prije deset godina. Prodaja je pala za ukupno 14 posto.

Uz svaki Bitcoin procijenjen na 67.600 dolara, MicroStrategyjev kripto udio vrijedi 14,5 milijardi dolara. Međutim, tržišna kapitalizacija tvrtke trenutačno iznosi 24,4 milijarde dolara. Uzimajući u obzir skromno profitabilan ali nerastući softverski posao tvrtke, kao i rastuću gomilu dugova, MicroStrategy trguje s oko 70 posto premije na Bitcoin koji drži.

pixabay.com
Bitcoin, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na trećem mjestu je dionica koja bi mogla pasti, prema prognozi jednog analitičara s Wall Streeta, za 78 posto. To je tvrtka za rudarenje podataka Palantir Technologies. Analitičar Rishi Jaluria iz RBC Capitala ne vjeruje da se marže Palantirovog komercijalnog segmenta mogu nastaviti širiti trenutnim tempom. To je natjeralo Jaluriju da nedavno ponovi svoju očekivanu cijenu od pet dolara za Palantir i njegove tvrtke, što bi predstavljalo pad od 78 posto.

Ali jedna stvar za koju Palantir radi i zaslužuje pozamašnu premiju je njegova nezamjenjivost. Niti jedna velika tvrtka nije ni blizu rješenja koja može pružiti. Palantirova platforma Gotham vođena umjetnom inteligencijom pomaže vladama u prikupljanju podataka i planiranju vojnih operacija. Ugovori koje Palantir dobiva od američke vlade obično se protežu na više godina i generiraju vrlo predvidljiv novčani tok te je varijacija cijene dionice upitna.

Četvrta na listi analitičara je dionica Super Micro Computer, tvrtke za rješenja za poslužitelje i pohranu podataka, za koju se procjenjuje pad od 74 posto, prenosi Yahoo Finance.

Viši analitičar istraživanja kapitala Mehdi Hosseini iz Susquehanne čvrsto je ostao pri svojoj procjeni cijene od 250 američkih dolara za Super Micro samo dva mjeseca ranije u intervjuu za CNBC. To bi značilo da će Super Micro Computer izgubiti gotovo tri četvrtine svoje trenutne vrijednosti.

Međutim, za Super Micro se očekivalo da će biti najveći dobitnik revolucije računalstva u oblaku u kasnim 2010-ima, ali nije uspio održati svoj prodajni zamah. To govori o tome da investitori imaju strašnu naviku precjenjivati usvajanje novih trendova i inovacija.

Peta je Nvidia, za koju analitičari Wall Streeta očekuju pad od 30 posto. U veljači je analitičar DA Davidsona, Gil Luria, podigao očekivanu cijenu Nvidije na 620 američkih dolara s 410. To implicira da će treća najveća javna tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji u SAD-u izgubiti 30 posto svoje vrijednosti.

Ovu prognozu, analitičari između ostalog temelje na činjenici da četiri najveća Nvidijina kupca, koji čine oko 40 posto njezine prodaje, razvijaju vlastite AI GPU-e. Čak i ako se ove tvrtke nastave oslanjati na Nvidijine GPU-ove kao nadopunu svojim internim GPU-ovima, očekuje se pad budućih narudžbi od ovih lidera u industriji.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari