Agrolaguna dovršila projekt navodnjavanja maslinika vrijedan 902.000 eura

Pixabay.com
Masline, Foto: Pixabay.com

Agrolaguna je dovršila strateški projekt navodnjavanja na 106 hektara maslinika na lokaciji Červar-Porat, ukupne vrijednosti 902.000 eura, a riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji ove kompanije u posljednjih deset godina, izvijestili su u ponedjeljak iz te porečke tvrtke.

Navodnjavanjem je tako pokriveno otprilike 50 posto ukupne površine pod Agrolaguninim maslinicima, prenosi Hina.

U realizaciji projekta navodnjavanja korištena je oprema kompanije Netafim iz Izraela, a samo izvođenje realizirala je tvrtka Bioplan iz Splita i lokalni podizvođači.

Odabrano je tehnološki jedno od najnaprednijih rješenja podzemnog postavljanja kap na kap cjevovoda kako bi se u potpunosti izbjegle cijevi po površini nasada i omogućilo održavanje zatravljene podloge te mehanizirana berba.

Projektom je osim uvođenja navodnjavanja omogućena i fertirigacija – svaka jedinca sadrži opremu za optimalno doziranje vodotopivih hranjiva kroz sustav navodnjavanja čime se postiže maksimalna iskoristivost i ušteda gnojiva kao jedan od glavnih čimbenika u uspješnom uzgoju intenzivnih nasada.

Osim navodnjavanja uloženo je i u sadnju mladog maslinika, i to 300 stabala autohtonih istarskih sorti, kao i nabavu specijalne mehanizacije za obradu maslinika i ubrzanje procesa berbe, dodaju iz Agrolagune.

“Agrolaguna je prepoznala važnost navodnjavanja u početnoj fazi projekta i jednim dijelom sudjelovala u financiranju projektne dokumentacije ovog velikog županijskog projekta. Ukupno ulaganje iznosilo je 902.000 eura, pri čemu smo aplicirali na Podmjeru 4.1. Potpore za ulaganje u poljoprivredna gospodarstava – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava unutar Ruralnog razvoja”, izjavila je predsjednica uprave Agrolagune Nerina Zec.

Istaknula je i da to ulaganje ne bi bilo moguće da Istarska županija nije prethodno izgradila akumulacijsko jezero Mateši te napravila potrebnu infrastrukturu preko područja Bašarinke sve do Červar-Porata.

Inače, Agrolaguna ima 225 hektara maslinika i vlasnik je branda Ol Istria, a godišnje proizvodi od 150 do 200 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

2 Odgovora

  1. Čestitke ali im je i dalje kvaliteta ulja katastrofalna. To nije vidjelo masline.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari