Zbog prognoza o većoj potražnji, cijene nafte smanjene

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u petak su smanjene na svjetskim tržištima, ali su bile na putu porasta od gotovo četiri posto u tjednu, potaknute revidiranjem svojih prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o višoj potražnji za 2024. i neočekivanim padom američkih zaliha.

Fjučersi sirove nafte Brent niži su za 25 centi te iznose 85,17 američkih dolara po barelu, nakon što su u četvrtak prešli 85 dolara po barelu prvi put od studenog 2023. godine. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta niža je za 22 centa te iznosi 81,04 dolara.

Na cijene nafte utjecala je informacija da je IEA o potražnji za naftom u 2024. godini, prenosi Reuters, po četvrti put od studenog jer su napadi Hutija ometali brodarstvo u Crvenom moru.

Svjetska potražnja za naftom porast će za 1,3 milijuna barela dnevno u 2024. godini, navodi IEA u svom najnovijem izvješću, što je porast od 110.000 barela dnevno u odnosu na prošli mjesec. Agencija predviđa i blagi deficit opskrbe ove godine nakon što su članice OPEC+ produžile rezove, u odnosu na prethodni suficit.

Analitičari ANZ-a također su primijetili da se očekuje povećanje iskorištenosti američkih rafinerija nafte.

“Rafinerije se uključuju nakon zatvaranja kapaciteta u siječnju zbog zimskog smrzavanja. Marže europskih rafinerija također rastu i postoje znakovi pooštravanja tržišne ravnoteže “, napisali su u izvješću.

Podršku cijenama nafte ovaj tjedan dali su i ukrajinski udari na ruske rafinerije nafte, koji su izazvali požar u najvećoj Rosneftovoj rafineriji u jednom od najozbiljnijih napada na ruski energetski sektor u posljednjih nekoliko mjeseci.

Na strani potražnje, kineska središnja banka ostavila je ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom, budući da su vlasti nastavile davati prioritet stabilnosti valute usred neizvjesnosti oko vremena očekivanog smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može potaknuti gospodarski rast i potražnju za naftom.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari