Zbog očekivanja povećane potražnje u SAD-u, cijene nafte u porastu

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Cijene nafte porasle su u srijedu zbog očekivanja snažne globalne potražnje, uključujući najvećeg svjetskog potrošača Sjedinjene Američke Države, dok podaci o inflaciji u SAD-u nisu značajno promijenili očekivanja da bi američki središnja banka uskoro mogla početi snižavati stope.

Fjučersi Brent sirove nafte za svibanj porasla je za 28 centi, dostignuvši cijenu od 82,20 američka dolara po barelu. Travanjski američki zapadni teksaški (WTI) ugovor za sirovu naftu veći je za 28 centi te iznosi 77,84 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte ostala je pri svojoj prognozi snažnog rasta potražnje za naftom na globalnoj razini od 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godini, odnosno 1,85 milijuna barela po danu u 2025. godini, piše Reuters, te je povećala prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu. Kao još jedan pokazatelj zdrave potražnje, zalihe sirove nafte i goriva u SAD-u pale su prošli tjedan, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Analitičari i dalje vjeruju da bi FED mogao početi snižavati stope u ljeto, unatoč tome što su potrošačke cijene u SAD-u solidno porasle u veljači zbog viših troškova za benzin i smještaj, što ukazuje na “ljepljivu” inflaciju, odnosno inflaciju koja je ustrajnija od očekivanja. Niže stope podržavaju potražnju za naftom.

“Rizično okruženje je uglavnom ostalo nesmetano, oslanjajući se na čvrsto uvjerenje da će trenutne tržišne cijene za smanjenje stope tek u lipnju obaviti posao. Neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u i snažna predviđanja rasta OPEC-a također su podržali cijene”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u, prenosi Reuters.

U bilješci klijentima, analitičari Capital Economicsa rekli su da i dalje predviđaju da će FED početi ublažavati politiku “oko lipnja”.

Cijene nafte bile su prethodno pod pritiskom nakon što je američka Uprava za energetske informacije povisila prognozu domaće proizvodnje nafte. No, padovi su bili ograničeni zbog očekivanja da će smanjenje proizvodnje OPEC+ i dalje usporiti globalni naftni rast i zbog nedavnog vala napada bespilotnim letjelicama na Rusiju, uključujući rafinerije.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari