Za ‘Zaželi’ ukupno 770 milijuna eura, na tržištu rada 33.000 žena koje su pružile pomoć za 195 tisuća starih i nemoćnih

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, foto: PR

Smisao ovog programa je vratiti na tržište rada žene u dobi od 50+ godina u sredinama gdje bi teško pronašle posao te pomoći onima koji su u takvom stanju da ne mogu adekvatno skrbiti o sebi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu na svečanom uručivanju ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva Zaželi – prevencija institucionalizacije, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Istaknuo je kako je to četvrti poziv za zapošljavanje žena i muškaraca za pomoć starim i nemoćnim osobama, a poziv se odnosio na Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju.

Dodao je kako je program postigao izrazito kvalitetan i dobar efekt, s obzirom na to da je u proteklih sedam godina kroz četiri poziva ukupno alocirano 770 milijuna eura, na tržište rada uključeno 33 tisuće žena, a u zadnje vrijeme i muškaraca, te je pružena pomoć za 195.000 osoba.

Dodatna sredstva zbog velikog interesa

Zbog brojnih zahtjeva za provedbu ovog projekta, Vlada je odlučila, povrh sredstava koja su bila predviđena kroz Europski socijalni fond plus, alocirati dodatnih 285 milijuna eura.

„Za četvrtu fazu projekta dodali smo jednak iznos sredstava koliko su prva tri zajedno bila, to je oko 285 milijuna eura i time smo omogućili realizaciju ovog projekta diljem Hrvatske“, rekao je, i istaknuo kako smatra da je to jedan od najpogođenijih projekata i mjera kada je riječ o skrbi za starije osobe.

Voćin, foto: PR

Nedavni primjer provedbe programa

Dan prije u utorak, u vezi spomenutog programa, državni tajnik Ivan Vidiš dodijelio je 18 ugovora vrijednih više od 13 milijuna eura za provedbu projekata iz Programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

Dodjelom tog ugovora omogućit će se zapošljavanje gotovo 280 žena i muškaraca koji će pružati uslugu potpore i podrške za više od 1,6 tisuća osoba starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom.

Također, u sklopu radnog posjeta gradu Voćinu, državni tajnik Vidiš sudjelovao je na obilježavanju početka radova na izgradnji Centra za starije osobe u Voćinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari