Za projekte građana Varaždina – 300 tisuća eura iz proračuna

Grad Varaždin
Zamjenik gradonačelnika Varaždina, Miroslav Marković i privremena pročelica, Anica Mušanović, Foto: Grad Varaždin/PR

Grad Varaždin omogućio je dodatno sudjelovanje građana u izradi proračuna, te već treću godinu provodi projekt participativnog proračuna. Građani na ovaj način imaju priliku kandidirati projekte koji su bitni za njihovo naselje. Za male komunalne akcije, koje su predložili, bit će utrošeno 300 tisuća eura, rekao je zamjenik gradonačelnika Varaždina, Miroslav Marković.

„Odlučili smo ove godine odvojiti na posebnom mjestu 300 tisuća eura za prijedloge koji pridonose dobrobiti šire zajednice. Među prijedlozima bilo je najrazličitijih, od uređenja cijelih ulica pa do sitnih zahtjeva poput postavljanja stupića i prometnih znakova. Na žalost, neki sugrađani su dobili negativne odgovore jer jednostavno u skladu s financijskim mogućnostima ne možemo sve napraviti jer bi nam za to trebao još jedan proračun. Odlučili smo napraviti klasifikaciju projekata: pet onih koji su za dobrobit šire zajednice i pet pojedinačnih manjeg obima“, rekao je Marković.

Među projektima su uređenje Malog placa, zatim Natkriveni biciklistički parkinzi kod osnovnih škola, izgradnja sportskog igrališta u Zbelavi, a izradit će se i projekta dokumentacija za šetalište, odnosno Park sv. Ane. Tu je uključena i izrada idejnog rješenja za uređenje Bregeca, prostora između zgrada na Banfici.

Uvršteni su i Dogradnja sprava na street workout igralištima, Uređenje zelene površine na potezu Zavojna – Koprivnička, Klupe uz nogostup Jalkovečka – Marija Jurić Zagorka – Križanićeva, Ljuljačka za djecu mlađu od tri godine u Hrašćici te Drveni most preko potoka Čunice u Zbelavi.

Građani su u razdoblju od 25. rujna do 31. listopada 2023. godine uputili 177 prijedloga putem elektroničke pošte ili pisanim putem. Na sve prijedloge je odgovoreno elektroničkim putem, a odgovori su pripremljeni u okviru upravnih tijela grada i u suradnji s trgovačkim društvima“, rekla je Anica Mušanović, privremena pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Među predloženim komunalnim akcijama su i one koje su već zatupljene u postojećim programima održavanja ili su bile planirane na drugim mjestima i već su realizirane poput uređenja pješačkih mostova preko Plitvice.

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je i da se otvaranjem participativnog proračuna željelo omogućiti građanima da direktnije utječu na poboljšanje kvalitete života svojim prijedlozima. Kompletna lista prijedloga s odgovorima biti objavljena na internetskoj stranici Grada Varaždina.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari