Venezuela izlaz iz krize traži pomoću nove sorte kave razvijane punih 40 godina

Foto: Juan Pablo Serrano Arenas/Pexels

Plantaže kave u Venezueli ponovo su oživjele zahvaljujući novoj sorti koja ispunjava uvjete za oznaku specijalne kave i pronalazi put i do kavoljubaca u inozemstvu.

Sortu Monte Claro, varijantu arabice, razvio je venezuelanski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INIA) tijekom 40-godišnjeg istraživanja, rekao je agronom Bilal El Ayoubi, a prenosi Hina.

Proizvodnja kave u Venezueli pala je u posljednjih 20 godina više od 60 posto, prema udruzi poljoprivrednika Fedeagro. U 2022. proizvedeno je tako samo 383.000 vreća kave od 60 kilograma. Regionalni divovi Brazil i Kolumbija proizveli su 11,08 milijuna odnosno 37,43 milijuna vreća arabice.

Na srpanjskom natjecanju u Caracasu Monte Claro osvojio je prvo mjesto među 186 uzoraka kave iz Venezuele i šire regije, s ocjenom 90,11 od 100, što znači da ispunjava uvjete za oznaku iznimne sorte kave.

Kavu je ocjenjivalo 26 međunarodnih degustatora iz zemalja proizvođača, uključujući Kolumbiju, Nikaragvu, SAD i Peru.

Proizvodnju su od 2019. podupirali de facto smanjivanje udjela dolara u deviznim rezervama i ublažavanje kontrola cijena i distribucije kave, potaknuvši procvat pržionica i kafića širom Venezuele, objavile su poljoprivredne udruge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari