Većina hotelijera očekuje uspješnu sezonu uz rast cijena do pet posto

Hina
Predstavljanje rezultata istraživanja za nadolazeću turističku sezonu, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Većina hotelijera u Hrvatskoj, na temelju rasta rezervacija očekuje uspješnu i predsezonu i glavnu sezonu s više noćenja nego prošle godine, a trebat će im i oko deset tisuća novih radnika, dok je cijene većina podigla do pet posto u odnosu na prošlogodišnje, istaknuli su predstavnici hotelijerskih udruga.

Podatke o stanju rezervacija i očekivanjima od sezone hotelijeri su iznijeli na temelju istraživanja Hrvatske udruge turizma, (HUT) i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), provedenog u veljači i ožujku, među 165 hotela i kampova.

Direktori te dvije udruge Veljko Ostojić i Bernard Zenzerović, na predstavljanju istraživanja, naglasili su veliki optimizam za ovu turističku godinu, ali i rizike i izazove, od kojih su najveći dostupnosti osoblja to jeste pronalazak radnika, inflacija i geopolitička situacija.

“Inflacija je prošle godine bila važna za cijene i njihov rast je bio veći, a ove se godine to smiruje i cijene će rasti do pet posto kod 56 posto anketiranih, a iznad pet posto kod njih 38 posto. Ipak, ovu godinu možemo smatrati prvom poslovno normalnom nakon covida iako i dalje rastu troškovi rada i potraga za radnicima, za koje još uvijek mislimo da nismo dovoljno iskoristili domaće tržište”, rekao je Ostojić.

Smatra da bi se ovaj problem mogao riješiti vaučerima, prenosi Hina, kako bi se onima koji žele privremeno ili povremeno raditi u turizmu, čime bi se smanjila potreba za uvozom radnika.

Iz udruga poručuju i da je istraživanje pokazalo se da 99 posto anketiranih bi isplatio i 13. plaću, za motivaciju radnika i zapošljavanje kada bi vlada RH omogućila da bude neoporeziva.

Hotelijeri u potrazi za sezonskim radnicima, Foto: Amines/PR

To je praksa u velikom broju zemalja EU i veliki poticaj, a državu to ne bi značajnije koštalo, ocijenili su Zenzerović i Ostojić.

„Zbog rasta operativnih i drugih troškova rada, za koje 86 posto anketiranih smatra da će rasti do 10 posto ove godine, pomalo se zanemaruje ono što hrvatski turizam već ima, a to je dobar omjer vrijednosti za novac, što smatra važnim za održavati zbog konkurentnosti“, istakao je Ostojić.

Za dolaske stranih radnika u Hrvatsku, u ovaj sektor, potrebna je brža birokracija jer 68 posto hotelijera istakao je da je najveći problem sporost sustava i mali broj zaposlenika u javnom sektoru koji obrađuju ove zahtjeve.

Kažu da proces izdavanja dozvole koji puta traje i oko 120 dana, a teško je toliko čekati ako radnik treba odmah, pogotovo u turizmu.

“U 2023. od ukupno izdanih dozvola za 170 tisuća stranih radnika, oko 46 tisuća je bilo za turizam, a ove godine će nam ih trebati do oko deset tisuća više, odnosno vjerujemo da će ukupna brojka porasti na njih 50 do 55 tisuća”, rekao je Ostojić.

Iznio je da je u visokoj sezoni omjer stalno zaposlenih i sezonaca u turizmu jedna naspram dvije trećine, a u hotelijerstvu je najviše domaćih, 77 posto, iz bliže regije njih 16 posto, a oko šest posto radnika iz Azije.

Unatoč očekivanjima porasta fizičkog turističkog prometa, Zenzerović je ukazao i na podatak iz istraživanja da zbog porasta troškova i drugih izazova većina hotelijera ne očekuju isti i poslovni, financijski rast, odnosno 64 posto od 165 ispitanih hotela i kampova smatra da im u idućih pet godina neće rasti profit.

S druge strane, 98 posto ih očekuje rast kapitalnih ulaganja, pri čemu će ih 62 posto za više od 30 posto povećati investicije u odnosu na zadnje dvije godine.

94 posto hotelijera ulagat će u rekonstrukciju smještaja u 2024./2025., oko 62 posto u održivost, a po 59 posto u novi smještaj i rekonstrukciju javnih sadržaja, dok najvećim preprekama investicijama vide nedostatak poticaja i neučinkovitost javnog sektora, rezultati su ovog istraživanja.

5 Odgovora

  1. Bolje da sezoncima omogućite dobre uvjete i plaću, nego da se raspravlja o stranim radnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari