UNCTAD: Globalna trgovina u 2023. godini smanjena za pet posto

Pixabay.com
Kontejnerski terminal, Foto: Pixabay.com

Globalna trgovina će ove godine vjerojatno biti smanjena za pet posto u odnosu na 2022. godinu, objavila je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD), koja i za 2024. godinu daje pesimističnu procjenu.

U svom izvješću o globalnoj trgovini, UNCTAD procjenjuje da će njezina vrijednost u ovoj godini iznositi približno 30.700 milijardi dolara. Pritom, očekuje se da će trgovina robom u 2023. godini biti za gotovo dvije milijarde dolara ili osam posto manja, prenosi Hina, dok bi trgovina uslugama mogla porasti oko 500 milijardi dolara ili sedam posto.

UNCTAD takvo smanjenje globalne trgovine djelomično pripisuje lošim rezultatima izvoza zemalja u razvoju.

“Globalna trgovina je u 2023. godini doživjela pad prvenstveno pod utjecajem smanjene potražnje u razvijenim zemljama, loših rezultata u gospodarstvima istočne Azije i pada cijena roba”, objavili su iz UNCTAD-a.

UNCTAD je naveo da je procjena globalne trgovine u 2024. godinu i dalje vrlo neizvjesna i općenito pesimistična.

Iako određeni gospodarski pokazatelji nagovješćuju potencijalna poboljšanja, očekuje se da će stalne geopolitičke napetosti, visoke razine dugova i raširena gospodarska krhkost negativno utjecati na globalne trgovinske obrasce”, objavili su iz UNCTAD-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari